Indiškas skaldytų žirnių troškinys Dhal

Ne per seniausiai atradau kuminą. Vis galvodavau, kas gi tas puikus prieskonis, kuris indiškus patiekalus padaro tokius KITOKIUS. Dabar jau nebeatsimenu, kada atėjo tas kumino nušvitimas, bet po to sekė pora savaičių su kumino skoniu pietums arba vakarienei. Arba ir pietums, ir vakarienei. Vienas iš man labai patikusių patiekalų buvo Dahl. Tai yra paprasčiausias skaldytų žirnių troškinys. Jį galima daryti tirštesnį ir valgyti su ryžiais, arba skystesnį ir valgyti tiesiog kaip sriubą. Man ryžių tądien nesinorėjo, bet nesinorėjo ir skystos sriubytės, todėl štai gavosi tiršta ir kvapni žirnių sriubą. Šis patiekalas taip pat yra ganėtinai mažo biudžeto, nes žirniai tikrai nekainuoja daug, o visa kitą galima atrasti kažkur lentynose ir prieskonių indeliuose. Taip pat, jis yra ne tik vegetariškas, bet ir veganiškas!


Prireiks


  • stiklinės geltonų skaldytų žirnių
  • 2 puodelių vandens (kuo daugiau - tuo skysčiau)
  • svogūno
  • kelių sviežių pomidorų arba pomidorų iš skardinės (aš naudojau pastaruosius)
  • šaukštelio ciberžolės
  • šaukštelio kumino (jei naudojate kuminą seklytėmis, pirmiausia reikia jas pakepinti, tuomet sugrūsti grūstuvėje)
  • šaukštelio kalendros
  • pagal skonį - aitriosios paprikos
  • poros skiltelių česnako
  • drusko ir pipirų pagal skonį
  • alyvuogių aliejaus


Pirmiausia reiktų perplauti žirnius, taip pat galima juos pamirkyti šaltame vandenyje apie pusvalandį (bet nebūtina). Į puodą supylus vandenį, žirnius bei truputi druskos leisti viskam ramiai sau virti. Tuo tarpu galima supjaustyti svogūną, susmulkinti česnaką bei pasiruošti visus prieskonius. Į keptuvę šliūkštelti truputį aliejaus ir, kelias sekundes palaukus, kol jis įkais, sudėti svogūnus. Didelės ugnies nereikia - svogūnai turi suminkšėti, o ne sukepti. Už poros minučių sudėti prieskonius: kuminą, kalendrą, ciberžolę ir papriką. Viską pamaišius, pakepinus porą minučių suberti česnaką ir dar porą minučių pakepti. Svarbiausia užduotis yra nesudeginti... Jei žirniai jau verda apie 20 minučių, galima į juos suversti visą keptuvės turinį, pamaišyti, paragauti ir padruskinti ar papipirinti. Arba ne, jei nieko netrūksta. Taip pat suversti supjaustytus pomidorus ir palikti troškinį ramybėje dar apie 10 minučių arba iki kol žirniai bus maloniai mikšti, o pomidorai truputį ištęžę. 
Labai tiks indiška plokščia duona (flat bread), ją nesukunku pasigaminti, bet dar niekad šito nebandžiau (kažkada vistiek reikės, galima laukti ir tikėtis).


Komentarai