Gnocchiai su kalmarų ir pomidorų padažu



Man visad labai smagu, kai randu bendrumų tarp italų ir lietuvių virtuvių. Aišku, galbūt tai labiau itališka įtaka lietuviškai vituvei, bet kadangi ji įtakojo maistą kažkada prieš daug daug metų, nelabai dažnai apie tai ir susimastom ar bent jau aš susimastau. 
Kalbant apie bulvinius gnocchius (tariasi njokiai), man jie primena miniatiūrinius virtų bulvių didžkukulius, kurių įdaras yra tiesiog padažas. 
Reikėtų močiutei pasiūlyti pagaminti didžkukulių su kalmarų ir pomidorų įdarų. Įdomu kokia būtų jos reakcija :) 

Prireiks
gniocchiams
(gaunasi maždaug 4-5 valgytojams, likusią dalį užšaldžiau)
  • 800 g bulvių
  • kiaušinio
  • miltų
  • druskos
  • muskato

Padažui
(2-3 valgytojams)
  • skardinės koncervuotų pomidorų
  • nedidelio svogūno
  • 2 česnakų skiltelių
  • trečdalio aitriosios paprikos
  • 200 g kalmarų žiedų (arba viena kalmaro file)
  • džiovintų raudonėlių ir (ar) bazilikų
  • šaukšto cukraus
  • druskos, pipirų
  • didelės saujos gražgarsčių

Bulves išvirti su lupenomis. Kol jos verda susmulkinti svogūną ir sukapoti česnaką su aitriaja paprika. Kalmarą nuplauti, supjaustyti žiedais (jei tai file).
Išvirusias bulves nulupti bei gerai sutrinti (su mėsmale ar bulvių trinekliu, su šakute teks pavargti, kad neliktų gumuliukų, bet aišku galima ir taip). Į indą su trintomis bulvėmis supilti truputi paplaktą kiaušinį, užbarstyti druskos ir muskato (maždaug katvirtadalį šaukštelio). Viską pamaišyti, dėti porą šaukštų miltų, vėl pamaišyti, vėl miltų. Jų reikia tiek, kad tešla beveik nebeliptų prie rankų.

Galima pradėti ruošti padažą, kad bedarant virtinukus jis galėtųsau ramiai pavirti. Keptuvėje, ant nedidelės ugnies pakepti svogūnus kol šie suminkštės, sudėti česnakus su čili, dar porą minučių pakepti ir suversti pomidorų skardinę. Jei pomidorai nesmulkinti, sumaigyti juos mentele. Dėti cukrų, žiupsnį druskos bei džiovintus prieskonius. Padažas turėtų pavirti bent 20 minučių.



Bulvinę tešlą padalinti į kelias dalis ir ant miltuoto paviršiaus iš kiekvienos iškočioti dešrelę. Ją supjaustyti maždaug 2 cm dydžio gabalėliais. Kiekvieną gabalėlį rankose dar perridenti per šakutę truputi paspaudžiant. Na nebūtina šito daryti, bet tokie formuoti gnocchiai gan tradiciška. Juos dėti į verdantį pasūdytą vandenį. Po to kai gnocchiai iškylą į paviršių pavirti dar minutę ir ištraukti lauk.
Prieš baigiant virti padažą, į jį sumesti kalmarų žiedus ir patroškinti juos 4 minutes. Tuomet į padažą sudėti ir išvirusius gnocchius, atsargiai permaišyti ir palikti keptuvę kaisti dar vienai minutei. Užberti šviežiai maltų pipirų.
Lėkštėse (ar dubenėliuose) paskirstyti gražgarstes, ant jų dėti virtinukus su padažu ir nieko nelaukus valgyti.


Komentarai