Alaus tortas su rikota ir sūdyta karamele


Geri du mėnesiai praėjo nuo paskutinio įrašo. Tai visai nereiškia, kad per tą laiką mano virtuvėje neatsirado kažko skanaus ar įdomaus. Tiesiog. Trumpos dienos, mažai laiko, šventės, kelionės. Tikrai buvo keli finger-licking skanūs patiekalai, kuriais labai norėjau pasidalinti, bet kaip jau minėjau – dienos trumpos, tad ir šviesa greit baigiasi, ne visada pavyksta juos gražiai įamžinti. Nemėgstu fotografuoti prie lempų šviesos, žymiai mielesnė natūrali, tad ir receptų žiemą sumažėja, nes man svarbūs ne tik skanūs receptai, bet ir skanios nuotraukos.
Ir neoficialų blogo gimtadienį praleidau. Praeitų metų gruodžio 26 pasidariau dovaną sau ir blogą paviešinau. Prieš tai, tyliai skrebendavau virtuvėje ir prie kompiuterio, rašydama blogą tik sau. Tai tęsėsi gal ir nelabai ilgai, apie pusmetį, bet ir įrašų ir neprisikaupė daug, galbūt "dėl savęs" buvo per mažai motyvacijos. Nusprendžiau traukti ylą iš maišo. Viešumas matyt yra netiesioginis pažadas blogą vis pildyti, o pažadų stengiuosi nelaužyti.
Šiandieninis receptas buvo mano gimtadienio tortas, bet manau jis puikiai tiks visiems šiems ilgiems ir įdomiems mėnesiams vainikuoti.
Torto biskvitas yra šokoladinis Guinness alaus pyragas, tik Guinness'ą aš pakeičiau lietuvišku variantų, kurį tarp kitko labai mėgstu.





Šokoladinis Burmistro tortas su rikota ir sūdyta karamele
Prireiks

biskvitui

  • 250 g. tamsaus alaus (orginale guinness, naudojau burmistro alų)
  • 250 g. sviesto
  • 75 g. kakavos
  • 400 g. cukraus
  • 150 mililitrų grietinės
  • 2 kiaušiniai
  • 275 g. miltų
  • 2 šaukšteliai kepimo miltelių
  • šaukštelis vanilės ekstrakto
  • žiupsnelis druskos
  • rikotos pertepimui

  • indelio (250 g.) rikotos
  • 250 mililitrų riebios grietinėlės
  • 2 šaukštai cukraus pūdros (arba pagal skonį)
  • šaukštas citrinų sulčių
  • šaukštelis vanilės ekstakto

Sūdytai karamelei

  • puodelio cukraus
  • 90 gramų sviesto
  • pusė puodelio (175 mililitrų) grietinėlės
  • jūros druskos


Burmistro pyragas:
Supilti alų į puodą, kartu sudėti sviestą ir šildyti, kol sviestas ištirps. Per tą laiką įmaišyti kakavą ir cukrų. Kitame inde suplakti grietinę su kiaušiniais ir vanile ir sumaišyti su nebekaistančia alaus mase. Atskirai sumaišyti miltus, kepimo miltelius ir druską ir galiausiai visą tai sumaišyti su skystąja mase.
Pyrago tešlą sulipti į kepimo popieriumi išklotą formą (torto, nuimamais kraštais pvz), ir kepti 45 - 60 minučių 180 laipsnių temperatūroje. Iškepusį pyragą palikti visiškai ataušti.

Pertepimas:
Mikseriu suplakti rikotą, trečdalį grietinėlės, cukrų, citrinos sultis ir vanilę. Likusią grietinėlę  suplakti atskirai iki standumo ir švelniai įmaišyti į rikotos masę.

Karamelė:
Cukrų supilti į keptuvę ir kaitinti ant vidutinės ugnies švelniai pamaišant medine mentele. Kai jis visiškai ištirps ir paruduos, sudėti sviestą ir maišyti kol šis ištirps. Tuomet iš lėto supilti grietinėlę. Kadangi ji šalta, masė pradės labai smarkiai burbuliuoti, atsargiai! Pavirus dar maždaug minutę įmaišyti šaukštelį druskos ir leisti atvėsti prieš naudojant.

Tortas:
Visiškai atšalusį alaus tortą padalinti į dvi dalis (per aukštį:) ). Apatinę dalį padengti plonu karamelės bei storu rikotos kremo sluoksniu. Ant jų dėti viršutinę torto dalį ir visą tortą aptepti tuo pačiu rikotos kremu. Jei norisi įdomesnės išvaizdos, viršų galima apvarvinti karamele, bet aš siūlau serviruojant tiesiog ant kiekvieno gabaliuko uždėti po šaukštą karamelės ir dar užberti kelis grūdelius stambios druskos ant jos.


Guinnesso torto receptą pasiskolinau iš Nigellos.

Komentarai

  1. Sveikinimai gimtadienio proga! O tortas atrodo super gerai, esu kepus Guinnness pyragą, laaabai gerulis, o taviškis su karamele išvis bomba.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Sveiki, o kokio dydžio formą naudojote?

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą