Moliūgų humusas



Beveik nė vienas rimtesnis darugų susibūrimas nepraeina be humuso. Ir pjaustytų morkų šalia jo. Tai tapo kone tradicija. Gimtadieniai, išleistuvės, sutiktuvės, pasisedėjimai ir skirtingų žmonių, skirtingų skonių, skirtingai gaminti humusai. Su morkytėm.

Maniškis tą kartą buvo ne visai tradicinis - moliūginis. Be tahini, bet su sezamų aliejumi. Su šituo patiekalu improvizacijai vietos visada yra.

Prireiks:

  • puodelio moliūgų tyrės (250 ml)
  • puodelio virtų avinžirnių
  • didelės česnako skiltelės
  • pusės citrinos sulčių
  • 2 šaukštų sezamų aliejaus
  • pusės šaukštelio malto kumino
  • pusės šaukštelio rūkytos paprikos
  • žiupsnys druskos



Moliūgų tyrė tai tiesiog orkaitėje kepti ir vėliau sublenderinti moliūgai. Jei jos gaunasi daugiau, ją galima laikyti šaldytuve apie savaitę ir naudoti beveik su viskuo: risottui, makaronams, sriuboms, padažams ir t.t.
Pasiruošti avinžirnius reiktų per naktį juos mirkant vandenyje, paskui apie valandą verdant. Jei į vandenį nedėsit druskos, avinžirniai išvirs dar greičiau.

Avinžirnius, česnaką ir citrinu sultis maisto smulkintuvu sumalti iki vientisos masės. Sudėti moliūgų tyrę, aliejų, kuminą, bei papriką, žiupsnelį druskos ir viską vėl gerai pamalti. Paragauti ar netrūksta druskos. Jei norisi skystesnio humuso, įpilti truputėlį skysčio, kuriame virė avinžirniai, nors moliūgų turėtų pilnai užtekti humuso paskystinimui.

Patiekiant humusą apšlakstyti dar trupučiu aliejaus ir pabarstyti rūkyta paprika.

Komentarai

  1. Orkaitės pagalba ir ant mano stalo puikuojasi šis skanusis moliūgų humusas. :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Labai įdomus ir spalvingas humusas, vaikams patiko tiek dėl savo skonio, tiek dėl įdomios spalvos. O svarbiausia - lengvai paruošiamas ir maistingas. Maniškiai jį labai mėgsta teptis ant čiabatos skrebučių - kepalo beveik iš karto ir nelieka. Ačiū autorei, tikrai puiki alternatyva tiems, kam klasikinis humusas jau visai pabodo.

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą