Grikių miltų ir bananų duona





Labai lėtas ir ramus šeštadienio priešpietis. Man kolkas dar rytas. Visai malonus rytas: fone skamba kažkoks indie/folk albumas, o aš, dar lovoje, rašau. Kad geriau lietūsi mintys, valgau tai, apie ką rašau:) Tobulą grikinės banana bread gabalėlį. Prie jo, indiškos masala chai puodelis. Karšta, kvapni ir saldi arbata paryškina prieskonius, esančius bananų duonoje, ir grikius žinoma. Nors arbata ir ne visai tokia pati, kokią galima gauti indijos gatvėse, bet kažkas netoli to. Ten "chai" žymiai saldesnė, nei geriu ją aš, labai karšta, dažniausiai geriama iš mažyčių popierinių puodelių. Ją galima nusipirkti tiesiog dulkėtoje gatvėje, kur indas ją verda puode ant mažos kaitlentės. Pienas, vanduo, juoda arbata, cukrus ir prieskoniai. Iš pradžių pats karštos arbatos gerimas, kai lauke plius 30 su virš atrodė labai keistas, vėliau akis ir kūnas priprato. 

Tik prieš porą savaičių grižau iš spalvingosios Indijos. Atmintyje atrodo, kad tai buvo jau prieš kelis mėnesius, nes pagalvojus, kad prieš kelias savaites sedėjai kažkur kalnuose, apaugusiuose džiunglėmis, ir daireisi aplink, tikėdamasi pamatyti dramblį, tai atrodo mažų mažiausiai realu. 
Daug įspūdžių parsivežiau iš kelionės. Važiavau ten tikėdamasi ir kultūrinio šoko, ir įvairiausių kvapų, ne tik malonių nosiai, ir indų su blogais kėslais, na, nemažai neigiamų dalykų. Pabuvus ten daugelį iš tų dalykų mačiau/jaučiau, bet galbūt todėl, kad buvau tam nusiteikusi, jie atrodė visiškai nežymūs, nuostabios gamtos, ryškių skonių ir spalvingų žmonių fone. O ir kultūrinio šoko tikrai nebuvo. 
India niekad nebuvo mano svajonių šalis, niekad neplanavau ten važiuoti, bet netikėtai pabuvus ten, mielai grįžčiau dar kartą.




Grikinė "Banana bread"

Kepdama šitą pyragą tikrai nesitikėjau, kad jis gausis toks trapus ir lengvas. Valgant gali jausti visus skonius, nei vienas ingredintas nedingsta. Tobulas su arbata ar stikline pieno.

Prireiks

  • 3 sunokusių bananų
  • 2 kiaušinių
  • 3 šaukštų cukraus
  • 3 šaukštų alyvuogių aliejaus
  • 3 šaukštų vandens
  • 1 ir ketvirtadalis stiklinės grikių miltų (stiklinė - 250ml)
  • šaukštelio (su kaupu) indiškos chai prieskonių
  • žiupsnelio druskos
  • šaukštelio kepimo miltelių


Įkaitinti orkaitę iki 180 °C. Kiaušinius išplakti su cukrumi, bananus sutrinti šakute. Viską sumaišyti kartu su aliejumi ir vandeniu. Atskirame inde sumaišyti visus sausus ingredientus. Chai prieskonius galima keisti tiesiog kardamonu, cinamonu ir maltu imbieru. Drėgną mišinį sumaišyti su sausu, supilti į kepimo popieriumi išklotą pailgą kekso formą ir kepti 25-30 minučių, arba kol įsmeigus dantų kraštuką jis nebebus aplipęs tešla.



Komentarai