Indiška ryžių košė



Ši vasara ganėtinai kitokia nei paprastai, nemažai permainų, esu užsiėmusi savais projektais projektėliais. Bet viskas atrodo, tiksliau, jaučiasi taip, kaip turi būti. Manau tai geras ženklas. O ir gaminu daug, tik kolkas tie mano gaminiai nepasiekia apdulkėjusių blogo palangių. Pasieks.

Ši kvapnioji ir saldžioji ryžių košė yra dar vienas mano prisiminimų gaivinimas iš kelionės po Indiją. Tai buvo bene pirmas maistas, kuri paragavau ten. Šventyklos valgykla, didelė erdvė be jokių pagražinimų ir keli labai ilgi kilimai. Dar burys moterų, laukiančių už grotuotų durų, vyrai jau sėdintys ant vieno iš tų kilimų ir vienas vyriškis šaukiantis mums "come, come" ir mojantis ranka. Atėjome ir buvome labai garbingai pasodintos kilimo priekyje, gavome po geležinę lėkšte ir samtį baltos kvapnios ryžių košės. Tiesiog taip – drėbt iš kibiro. Valgiau ir galvojau, kad vakare tai jau bus šakės su skrandžiu, o ta košė tokia skani, paragavus negali sustoti valgyti. Kvepianti vanile ir kardamonu su migdolų gabalėliais. Ir taip pavalgėme. Gavome pasiūlymą pakartoti, bet mandagiai atsisakėme ir išėjome. Pasirodo kad tokiose valgyklose pavalgyti renkasi ne tik skurstantys indai (ką iš pradžių pagalvojau, kadangi maistas buvo nemokamas), bet ir pasiturintys, manau tai yra dalis proceso, ar galbūt tiesiog dalis kultūros.
P.S. Vakare su skrandžiu dėl košės nesusipykom.




Saldi kvapni ryžių košė / pudingas

Prireiks:
(2 valgytojams)

  • pusės puodelio ryžių risottui (arborio, carnaroli)
  • 1,5 - 2 stiklinės pieno
  • 1-2 šaukštai cukraus
  • 4-5 kardamono ankštys (arba tiesiog žiupsnelis malto)
  • pusės šaukštelio cinamono
  • žiupsnelis malto imbiero ir gvazdikėlių
  • pusė šaukštelio vanilės ekstrakto
  • šaukštas sviesto
  • žiupsnelis druskos
  • mėgstamų uogų


Atgnybti šaukštelį sviesto ir jame pakepinti ryžius kol pasidarys švelniai permatomi, tuomet supilti maždaug pusę stiklinės pieno, sudėti prieskonius, druską ir cukrų. Kai ryžiai sugers pieną pilti dar tiek pat, maišyti ir vėl pilti pieną ir vėl maišyti (visą pieną galima supilti per kokius tris kartus). Kai ryžiai bus minkšti, nukelti viską nuo ugnies, dėti sviesto ir padalinti pudingą į dubenėlius. Užsibarstyti uogomis.

Komentarai