Baozi



Senokai norėjau padaryti du dalykus. 

Pirmasis – išmėginti kiniškas garuose ruoštas mielines bandeles su įdarų. Antrasis – sukurti blogui puslapį facebook'e. 
Tikriausiai nesunku suprasti, kad pagaliau pagaliau padariau tuos du.
Nuo šiol Wild Spoons galima rasti ir čia. Fb puslapio norėjosi tam kad turėčiau kur dalintis ne tik receptais, bet ir mintimis ar idėjomis susijusiomis su maistu: nepakartojamais netyčia aptiktais receptais, vietomis, kuriose galima numirti iš džiaugsmo valgant, skaniomis kitų maisto mylėtojų fotografijomis ar tiesiog viena kita mintimi. Kolkas puslapis turi vos kelis įrašus, bet prižadu, kad tai tuoj pasikeis.
O dabar apie receptą. Panašių bandelių pirmą kartą paragavau Briusly. Balti saldūs debesėliai prie sriubos. Tai buvo prieš gerus kelis metus ir nuo to laiko vis pakirbėdavo galvoja mintis pamėginti jų pasigaminti namuose. Beje, tam reikia garų puodo arba bambukinio garinimo krepšelio (nelabai įsivaizduoju kaip kitaip jį pavadinti lietuviškai). Maniškės taip pat su įdaru, kuris šį kartą ne kiniškų o labiau indiškų skonių. Bandelių išvaizda įdomi (atrodo tarsi jos būtų žalios), tekstūra puri, o skonis salstelėję.




Baozi su moliūgų ir kokosų įdaru



Prireiks:

12kai bandelių

tešlai:



  • 160 mililitrų šilto vandens
  • 4 šaukštai rudojo cukraus
  • 2 su puse šaukštelio sausų mielių
  • 2 su puse stiklinės miltų
  • žiupsnelis druskos

įdarui:
  • ketvirtis vidutinio moliūgo
  • 2 česnako skiltelės
  • nykščio dydžio imbiero gabalėlis
  • nedidelis čili pipiras (arba pagal norimą aštrumą)
  • 3 šaukštai kokosų drožlių
  • 2 šaukštai žemės riešutų
  • šaukštelis garam masala prieskonių
  • pusė šaukštelio rukytos paprikos
  • pusė šaukštelio malto kumino
  • sauja šviezių baziliku ar svogūnų laiškų

Pasiruošti tešlą: inde sumaišyti visus produktus tešlai išskyrus miltus. Maišyti kol ištirpsta cukrus, ir atidėti indą maždaug 5 minutėms, kad mielės pradėtų veikti (skystis turėtų truputi suputoti). Tuomet jį supilti į miltus, išmaišyti ir tešlą minkyti tol, kol ši taps vientisa ir lygi. Suformuoti kamuoliuką ir dėti į indą, kurį uždengti maistine plėvele. Jį statyti į šiltą vietą maždaug 1 valandai (tešla turėtų padidėti dvigubai).
Tuo metu pasiruošti įdarą: česnaką, čili ir imbierą smulkiai sukapoti ir pakepinti keptuvėje su trupučiu aliejaus. Dėti garam masala prieskonius ir kuminą ir vėl minutę pakepinti. Moliūgą supjaustyti nedideliais kubeliais, sudėti į keptuvę su prieskoniais. Įpilti maždaug 100 mililitrų vandens, pasūdyti ir sudėti rukytą papriką. Leisti moliūgui pasitroškinti su prieskoniais apie 5 minutes. Tuo metu paskrudinti žemės riešutus ir grubiai susmulkinti peiliu. Dėti juos ir kokosų drožles į keptuvę su moliūgais. Jei įdaras atrodo labai sausas įpilti dar truputi vandens (jis turėtų būti grietinės tirštumo, jokiu budu ne vandeningas). Palikti viską troškintis kol moliūgas taps minkštas (5-10 min.). 
Grįžtant prie tešlos. Pakilusią ją išversti ant sauso ir švaraus paviršiaus. Paminkyti ir padalinti į 12 dalių. Kiekvieną jų iškočioti į blyną į kurio vidurį dėti po šaukštelį įdaro ir užspausti tešlą viršuje (iš pradžių patogu užspausti taip kaip pavaizduota nuotraukoje apačioje. Paskui likusius 4 kampus taip pat prispausti prie vidurio. Garinant bandeles dėti užspaustąja dalimi į apačią). Pasiruoštas bandeles palikti 10-15 minučių pastovėti ir truputi pakilti kambario temperatūroje. Tuomet dėti jas į garų puodą nesuglaudžiant tarpusavyje, kadangi procese jos truputi padidės. Taip pat jas dėti ant gabalėlio kepimo popieriaus, kad nepriliptų. Garinti apie 15 minučių. Apiberti smulkintais svogūnų laiškais ar bazilikais.

Valgyti su sojos padažu. Arba su saldžiu čili padažu. Arba su betkokiu mėgstamu. O gal išvis be.

P.S. Įdaro nebūtina sunaudoti viso, kadangi jo kiekis priklauso nuo to kiek tikslaiai moliūgo bus naudojama. Jis skanus ir vienas, tad jei truputi liks, manau bėdos nebus :)


Komentarai