Risotto ir smidrai su šonine




Receptas truputi pagulėjęs spintoje. Pavasarį, arba tiksliau, per smidrų sezoną, juos tikrai intensyviai gaminau. Tai tikrai viena iš mano mėgstamiausių daržovių. Greitai paruošiama ir vos su keliais papildomais skoniais yra visiškai absoliučiai tobula. 
Be to, šis įrašas yra pirmasis iš mano naujų namų – Londono. Dar ne iš angliškos virtuvės, bet manau greit atsiras ir patiekalas iš jos. Čia toks didžiulis produktų pasirinkimas, kad kartais net nežinai nuo ko pradėti. Mano naujausias atradimas – plantanai. Pavadinčiaus juos bananinėmis bulvėmis. Bet apie juos bus plačiau, kai ir receptas bus atitinkamas… :)

P.S. nepamirškit apsilankyti ir Wild Spoons fb puslapyje!


Pomidorų ir smidrų risotto su šonine ir smidrais

Prireiks:


  • 350 gramų arborio ryžių
  • litras sultinio
  • 200 mililitrų balto vyno
  • svogūno
  • nemažos skiltelės česnako
  • 80 gramų tarkuoto džiugo (parmigiano)
  • 2 vidutinių pomidorų
  • 500 gramų smidrų
  • 80 gramų popieriaus plonumu pjaustytos šoninės
  • Alyvuogių aliejaus
  • džiovintų bazilikų
  • druskos ir pipirų


Mažgaug 150-200 g. smidrų supjaustyti 2 sm ilgio riekelėmis. Nepamiršti nupjauti visų smidrų galų, kurie yra sumedėję. Pjauti ties ta vieta, kurią peilis nupjauna jau be didelės jėgos. 
Keptuvėje su trupučiu aliejaus pakepinti smulkiai pjaustytą svogūną. Kepti ant mažos ugnies apie 5 minutes. Dėti kapotą česnaką ir supilti sausus ryžius. Viską pakepinti dar kelias minutes, kol ryžiai taps truputi permatomi. Supilti vyną, o kai šį ryžiai sugers pilti samtį karšto sultinio, įdėti žiupsnelį bazilikų. Kai keptuvėje nebeliks skysčio, pilti dar vieną samtį sultinio. Po maždaug 10 minučių nuo gaminimo pradžios, kartu sudėti ir gana stambiai pjaustytus pomidorus ir pjaustytus smidrus. Kai risottas vėl išsausės pilti dar samtį karšto sultinio. Tokį veiksmą kartoti, kol nebeliks sultinio ir ryžiai bus beveik išvirę. Tai turėtų užtrukti apie 20 minučių. Kai risottas išverda, įmaišyti į jį 60 g. smulkiai tarkuoto džiugo sūrio. Jei trūksta – įdėti druskos.
Kol risottas burbuliuoja, likusius smidrus dėti į verdantį vandenį 3–4 minutėms. Ištraukus, iškarto sudėti į labai šaltą vandenį, kad greit atvėstų ir nemakeistų spalvos. Kiekvieną smidrą apsukti viena juostele šoninės ir apkepinti karštoje keptuvėje, kol šoninė apskrus. Apibarstyti šviežiai maltais pipirais. 
Rissotą dėti į gilesnes lėkštes, apiberti likusiu sūriu ir šalia dėti po kelis smidrus su šonine.

Komentarai