Veganiškas paprikų, saldžių bulvių ir pomidorų karis


Daržovių kariai labai gerai "sueina" visiems (kartais gal nereikia sakyti, jog čia vegan, nes prisiekusiems mėsaėdžiams gali būti neskanu iš principo). Man tokios vakarienės ar pietūs geriausios kai prasideda vasara ir nesinori skrandžio užkišti sunkiu maistu. Kai ypatingai karša, aštesnis karis netgi atvėsina organizmą, kadangi visas užkaisti nuo aštrumo ir visas karštis iš tavęs išgaruoja (įsivaizduoju tuos animacinius garus iš ausų...), taip kūnas atsivėsina ilgesniam laikui, o ne tam kartui.

Paprastai mano kariai būna greiti (kariu vadinu padažą su įvairiais indiškais prieskoniais ir keliais pagrindiniais ingredientais. Indijoje skirtingas karis turi skirtingą pavadinimą, kuris pasako koks tai padažas, koks jo aštrumas ir pan.), aš kaip visada stengiuosi neužsisėdėti virtuvėje per ilgai. Šiam kariui prireikė šiek tiek daugiau laiko, kadangi daržoves kepiau orkaitėje (jos turės daugiau skonio – kiekvienas gabalėlis paskrunda iš visų pusių, ir toje apskrudusioje plutelėje pasislėpia pusė skanumo). Papildomų pastangu tikrai nereikalauja, o kol daržovės kepa, padažas lėtai kunkuliuoja, kas beje sudaro kita pusę to skanumo.


Manau tikrai verta bent pabandyti tokį ar panašų troškinį pasigaminti. Galbūt tai bus naujas atradimas! 

Galima naudoti įvairias daržoves: tiks ir moliūgai, cukinijos, žiediniai kopūstai, tik bus skaniau įmaišant ir stipresnio skonio daržovių (kaip saldžiosios paprikos pavyzdžiui). 

Prireiks:
3 valgytojams


  • 2 saldžiųjų paprikų
  • 1 didelės saldžiosios bulvės (2-jų vidutinio dydžio)
  • 3 skiltelių česnako
  • 1/2 čili pipiro (arba pagal skonį)
  • 2 šaukštelių garam masala prieskonių (tiks ir kario prieskoniai)
  • 1 šaukštelio malto kumino
  • 1 skardinės koncervuotų pomidorų
  • 3 š aliejaus (kokosų ar kito mėgstamo aliejaus kepimui)
  • šviežių kalendrų (stiebų ir lapų. Pasirinktinai. Man jos visad suteikia ypatingo prieskonio)
  • pusės žaliosios citrinos
  • druskos


Orkaitę įkaitinti iki 180 laipsnių. Bulvę ir paprikas supjaustyti daugmaž vienodo dydžio kubeliais. Sudėti į kepimo skardą, apšlakstyti dviem šaukštais aliejaus, apibarstyti 1 šaukšteliu garam masala priesnonių ir puse šaukštelio malto kumino. Viską išmaišyti, kad aliejaus ir prieskoniai pasiskirstytų ant visų gabalėlių ir dėti į orkaitę maždaug 20-čiai minučių. 

Tuomet pasiruošti padažą: česnaką bei čili pipirą susmulkinti. Gilioje keptuvėje įkaitinti alieju, sudėti česnaką su čili ir ant nedidelės ugnies pakepinti kol pasklis aromatas. Jokiu būdu nesudeginti. Tuomet ant viršaus berti likusius prieskonius ir minutę mentele maišant pakepinti. Tokiu būdų prieskoniai paskleis savo aromatą labiau nei tik įbėrus juos į skystą padažą. Supilti koncervuotus pomidorus. Tuščią jų skardinę priprildyti 2/3 vandens ir taip pat supilti į keptuvę. Nupjauti ir susmulkinti kalendrų (jei naudojama) kotelius, sudėti į keptuvę. Padažą pasūdyti ir leisti  virti ant vidutinės ugnies apie 20 minučių.

Galiausiai, ištraukus daržoves iš orkaitės atsargiai suberti į verdantį padažą ir pavirti dar apie 5-10 minučių. Jei karis atrodo per skystas, tuomet virti ilgėliau, jei sutirštėjo per daug, įpilti truputi vandens. Kadangi jis valgomas su ryžiais, padažas neturi gautis labai tirštas. Prieš serviruojant, ant viršaus išspausti laimo sulčių.

Dėti į dubenėlius kartu su išvirtais ryžiais (basmati ryžiai būtų mano pasirinkimas), apibarstyti kalendros lapeliais. Taip pat jei nieko prieš pieno produktus, čia labai tiks ir geras šaukštas natūralaus ar graikiško jogurto.


Komentarai

  1. Mmm be galo skanu :) Nors ir nesu vegetaras ar veganas mėgstu į savaitės valgiaraštį įtraukti patiekalų be mėsos. Kitą kartą dėl spalvų ivairovės panaudosiu geltonas ir žalias saldžiąsias paprikas. Ačiū už puikų receptą!

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą