Turkiški kiaušiniai


Ne kartą minėjau jog pusryčiai mano mėgstamiausias dienos valgis, todėl visad labiausiai apsidžiaugiu jei atrandu kažkokį naują patiekalą. Apie turkiškus kiaušinius pirmą kartą perskaičiau kažkokioje maisto apžvalgoje prieš keletą metų. Pati idėja man patiko iškart, nes esu viena iš tų žmonių, kurie negali atsivalgyti be lukšto virtais kiaušiniais. O čia jie dar apsupti kreminio jogurto su prieskoniais! Kas gali būti geriau?! 

Turkiški kiaušiniai galbūt netiks tam rytuj kai valgymui negali skirti daugiau nei kelių minučių, bet tai tikrai nėra sudėtingas ir daugybės laiko reikalaujantis patiekalas. Sudėtingiausia dalis yra išvirti kiaušinius be lukšto, o visa kita yra neitikėtinai lengva. 
Aš dažniausiai taip pusryčiauju labai lėtai. Tai puikus laikas apmastyti ateinančią dieną arba kaip tik atvirkščiai - negalvoti apie visiškai nieką, o mėgautis maistu.



Taigi...

Prireiks:
2 valgytojams

4 kiaušinių
500 g. graikiško (ar natūralaus, jei toks patinka labiau) jogurto
30 g. sviesto
1 šauštelio čili pipiro dribsnių 
1/2 šaukštelio maltos saldžiosios paprikos (nebūtina, tačiau suteikia labai malonų salstelėjusį prieskonį)
kelių šviežios mėtos lapelių (galima pakeisti kitomis mėgstamomis žolelėmis, puikiai tiks ir šviežia kalendra ar petražolė)
2 vidutinio dydžio česnako skiltelių
1/3 laimo
šlakelio alyvuogių aliejaus
druskos
acto
Turkiškos duonos (tiks ir kita plokščia duona arba bet kokia mėgstama šviesi duona)

Česnako skilteles smulkiai sukapoti. Taip pat susmultinti ir mėtų lapelius. Viską sudėti į karščiui atsparų indą kartu su jogurtu, pasūdyti ir išmaišyti.

Nemažame puode užvirti vandenį kiaušiniams. Kai šis užvera, sumažinti ugnį iki mažiausios ir šliukštelti acto. Su šaukštu išsukti vandenį puode, kad susidarytų sukurys, tuomet į jo centrą atsargiai įmušti kiaušinį, paskui antrą. Jei sukurys dingo vėl labai lengvai pasukti vandenį, ir sumušti likusius kiaušinius. Kad būtų lengviau, kiaušinį pirmiausia galima įmušti į nedidelį dubenėlį, o išsukus vandenį jį gražiai įleisti į sukurio centrą. Kiaušinius virti 3,5 - 4 minutes (priklausomai nuo jų dydžio), kadangi šiam patiekalui reikia kiaušinių su minkštais tryniais.

Kiaušinius išgriebti į atskirą lėkštę, tačiau vandens kuriame virė kiaušiniai neišpilti. Padidinti ugnį ir virš to paties vandens dėti indą su jogurtu. Indas neturėtų liesti vandens. Taip vis pamaišant leisti jogurtui sušilti iki truputį aukštesnės nei kambario temperatūros. 
Kol šyla jogurtas, į keptuvę įpilti šlakelį alyvuogių aliejaus ir sudėti sviestą. Kai šis ištirpsta kelias akimirkas jį pakaitinti ir suberti čili dribsnius bei saldžiają papriką. Nukelti nuo ugnies.

Pašildytą jogurtą padalinti į du dubenėlius, per vidurį dėti po du kiaušinius ir viską apipilti lydytu sviestu su čili. Galiausiai užspausti žaliosios citrinos ant viršaus iš papuošti keliais mėtų lapeliais. Valgyti su lengvai paskrudinta duona.






Komentarai