Sūdyti kiaušinių tryniai


Taip seniai kažką rašiau, kad net reikėjo laiko prisiminti kaip čia tą blogo įrašą įkelti... Kažkaip pavyko. Tiesiog norėjau aprašyti vieną savo maistinį eksperimentą, kurį išbandžiau prieš kelis mėnesius. Buvau skaičiusi apie sūdytus kiaušinių trynius ir kokius metus juos turėjau įsirašiusi į savo "keisti dalykai, kuriuos noriu išbandyti" sarašą. Čia galvoje labiau, bet sarašas nuo to tikrai mažiau tikras nepasidaro. 
Kadangi vieną dieną darbe darėme fotosesiją su daugybe kiaušinių, nemažai jų parsinešiau namo. Puikiausia proga mano pažaidimams virtuvėje. Susiruošti ir paruošti trynius tikrai nesunku ir lengva, tiesiog reikia kantrybės ir nebūti žioplai (daugiau apie žiopluma papasakosiu kartu su eiga...).

Receptas labai paprastas:

Pusė kilogramo druskos
Pusė kilogramo cukraus (plius minus, svarbu kad užtektų padengti kiaušinius)
8-12 kiaušinių trynių (Galima ir mažiau, tuomet reiks truputi mažiau druskos su cukrumi)


Druską sumaišyti su cukrumi ir maždaug puse mišinio padengti indą. Patogu naudoti kad ir plastikinį maisto indelį lygiu dugnu ar kažką, kad neužimtu per daug vietos šaldytuve. Padaryti tiek duobučių, kiek naudojat kiaušinių.
Kiaušinių trynius atsargiai atskirti nuo baltymo ir kiekvieną įleisti į pasidarytą duobutę. Svarbu, kad trynys nesiliestų su indo dugnu ir kad druskos mišinys jį dengtų iš visų pusių, todėl duobutės neturi būti labai gilios. 

Kai visi tryniai jau patogiai ilsisi, uždegti juos storu sluoksiu likusio druskos mišinio. Vėlgi, svarbu, kad trynių nebesimatytų, druska turi juos pilnai uždengti. Tuomet indelį uždaryti (tam tinka maistinė plėvelė ar dangtelis) ir dėti į šaldytuvą apytikriai 4 dienoms. Jei labai knieti galima juos traukti ir po poros dienų, bet stipriasniam skoniui bent 4 būtų neblogai. Kaikur esu skaičiusi, kad juos palaiko ir iki 7 dienų...

Po tų keturių dienų, trynius po vieną atsargiai iškapstyti iš druskos ir nuplauti po šaltu bėgančiu vandeniu. Nudžiovinti popieriniu rankšluoščiu ir dėti į 90 laipsnių orkaitę džiovinti maždaug pusvalandžiui. 

Pastraipa kaip nedaryti:
Truputėlį apsižioplinau... Tuo pačiu metu džiovinau morengą pavlovai ir kažkokiame recepte užmačiau kad trynius džiovinti galima 150 laipsnių temperatūroje... Pagalvojau, kad labai puiku ir sudėjau kartu su morengu. Aišku pražiopsojau labai svarbią raidę F po temperatūros... Taigi 150 pagal farenheitą o ne celsiju. Och... Taigi savo trynius tiesiog lengvai iškepiau! Galiausiai skonis buvo svarbiau už tekstūrą. O jis buvo puikus!

Taip paruoštus trynius galima tarkuoti ant pastos, salotų, kiaušinienės. Jie tarsi brandintas parmezanas! Taip pat labai tinka žmonėms, kurie netoleruoja laktozės, bet nori to parmezaniško umami skonio.

Man labai patiko kepti burokeliai su rozmariniu ir sūdytu tryniu

Tiesiog orkaitėje (folijoje su trupučiu rozmarino, druskos ir alyvuogių aliejaus) iškepiau burokėlius, juos supjaučiau ir užtarkavau 3/4 sūdyto trynio. Ir be abejo alyvuogių aliejaus ant viršaus.

Komentarai