Sardegna




Prieš porą mėnesių teko paatostogauti Sardinijoje. Tikrai rekomenduočiau ten keliauti: oras puikus, gamta nuostabi, o žmonės labai draugiški. Ir aišku maistas… Kaip ir visoje Italijoje puikus. Ta kartą teko pirmą kartą paragauti ir tam tikrų patiekalų: pavyzdžiui moliuskų (kurių receptas žemiau), omaro, ryklienos, botargo (sūdyti džiovinti žuvų ikrai). Beveik viskas buvo labai skanu, tik rykliena nepatiko - keistai rūgšti. Taip pat, labai nuostabūs pietūs buvo tiesiog ant lauzo kepta žuvis. Gal dėl to, kad tas laužas kūrenosi ant jūros kranto, tarp uolų, nuošaliame laukiniame papludimyje, o gal, dėl to, kad žuvis buvo katik sugauta (ne mūsų aišku) ir nepaprastai skani. Galų gale, buvo puikios ir skanios atostogos ir buvo labai gaila grįžti, į tuo metu, rudenišką ir šaltą Vilnių.

Linguine con le vongole



Prireiks

  • 600 g moliuskų (maždaug trims asmenims)
  • ryšulėlio petražolių
  • taurės balto vyno 
  • linguine pastos (šis patiekalas turi būti gaminamas būtent su linguine tipo pasta. Aš nupirkau ne linguine, o bucatini, todėl daugas italas, kurio receptas yra čia, iš naujo ejo į parduotuvę pirkti tinkamos rūšies pastos) 
  • druskos ir pipirų

Pirmiausia, moliuskus bent pusvalandį reikia palaikyti sūdytame vandenyje. Jie savyje turi smėlio, todėl jei to nepadarysite, tas smėlis atsidurs jūsų lėkštėje. Visus atsidariusius moliuskus ar tuos, kurių kriauklės įskilusios -  išmesti - jie jau nebegyvi ir tokiais lengva apsinuodyti. 
Užkaisti vandenį linguine'iams ir paruošti juos, taip, kaip nurodyta ant pakelio. Kol verda pasta, moliuskus suversti į keptuvę ir uždengti dangčių, taip karšti garai juos pradės gaminti. Po kelių minučių į keptuvę supilti vyną, sumesti petražoles, padruskinti ir papipirinti. Dar pakaitinti kelias minutes ir kai visi moliuskai bus atsidarę - baigta. Tai trunka tikrai neilgai - apie 5-8 minutes. Paskutinis dalykas - keptuvės turinį suversti į jau nupiltą puodą su išvirusia pasta, išmaišyti ir valgyti.


Sardinės ir dorados su rozmarinais



Prireiks

  • doradų (vienam žmogui maždaug viena žuvis)
  • sardinių (kadangi jos mažesnės, žmogui maždaug dvi)
  • alyvuogių aliejaus
  • šviežių rozmarinų šakelių
  • druskos
  • ciabatta duonos (ar kokios kitos, baltos duonos)

Viskas labai paprasta. Žuvis išvalyti, pabarstyti druska ir dėti ant grotelių. Į doradų vidų dar įkišti po kelias šakelias rozmarino. Jis suteikia labai malonų skonį bei paryškina laužo kvapą. Žuvis apkepti iš abiejų pusių ir prieš pat pabaigą apšlakstyti alyvuogių aliejumi. Atsilaužti gabalėlį ciabattos ir valgyti tiesiog su rankom.

Komentarai

  1. Pasakiškai gražios visos tinklaraščio nuotraukos, norisi nieko neveikti, tik į jas visą dieną žiūrėti :)
    Sardinija patiko? Aš kaip tik svarstau, Maltą ar Sardiniją pavasario atostogoms pasirinkti. Malta kompaktiškesnė, o Sardinijos, bijau, kad nespėsiu visos apžiūrėti. Kurią pusę salos lankėt? Kuriame miestelyje (miesteliuose) apsistoję buvot? :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. dėkui:)
      O Sardinija labai patiko, buvau pietinėje dalyje Cagliari mieste ir jo apylinkėse. Iš tikrųjų, aš irgi tokį patį klausimą sprendžiau, Malta ar Sardinija, bet kol galvojau, nebeliko bilietų į Maltą ir dabar tikrai dėl to nesigailiu, nes vien pietinėje dalyje visokiausių grožių pilna:

      Panaikinti

Rašyti komentarą