Citrininis tartas





Tartai, iš visų pyragų, yra vieni mano mėgstamiausių. Mėgstu juos ir daryti, ir valgyti. Prieš tai, tešlos karkasą gamindavau iš elementariausios kapotos tešlos. Miltai, sviestas - kapoji - visai paprasta, tačiau užima laiko, kol iki galo pagamini ir pailsini tešlą. Šį kartą išmėginau naują variantą, vadinasi jis prancuziška tešla tartams (french tart dough), kurios receptą radau David Lebovitz puslapyje. Labai greitai paruošiama, skani ir trapi. 
Tešlą užpildžiau citrininiu kremu, todėl pyragas gavosi ganėtinai rūgštus. Man rūgštumas buvo tobulas, bet sulaukiau kelių komentarų, kad galėjo būti ir mažiau tos citrinos.

Prireiks

tešlai:
  • 90 g sviesto
  • šaukšto aliejaus
  • 3 šaukštų vandens
  • šaukšto cukraus
  • žiupsnelis druskos
  • stiklinė (250ml) miltų

kremui:
  • 3 citrinų
  • 4 kiaušinių
  • stiklinės cukraus pūdros
  • 125 g sviesto

Tešlai, į karščiui atsparų indą ar skardelę sudėti visus ingridientus, išskyrus miltus. Dėti indą į įkaitintą orkaitę maždaug 10 - 15 minučių, sviestas turėtų pradėti ruduoti krašteliuose. Ištraukus viską iš orkaitės, į indą taip pat suberti ir miltus, mentele viską išmaišyti, tešla turėtų gražiai sukristi į vieną gniužulą, kurį perkelti į apvalią (23cm) skardelę, kurioje bus kepamas tartas. Tuomet mentele tešlą išsklaidyti į šalis, o kai viskas pravės, patogiau tą daryti tiesiog su pirštais. Tešla padengti visą formą ir kraštus. Galima pasilikti mažytį gumulėlį, kuriuo vėliau bus patogu uždengti įtrūkimus ant tarto, jei tokių atsiras. Dugną subadyti šakute ir dėti tartą į 200-210 laipsnių orkaitę, maždaug 15 minučių, arba kol  švelniai paruduos. Jei atsirado įtrukimų - užkimšti juos pasilikta tešla. Leisti tartui atvėsti ir tuo metu pasigaminti citrinų kremą.
Nutarkuoti žievelės geltonąją dalį nuo vienos citrinos, taip pat, išspausti sultis iš visų. Kiaušinius suplakti su cukraus pudra, supilti sultis bei tarkuotą žievelę. Visą šitą reikalą dėti virš švelniai verdančio puodo su vandeniu ir verdant maišyti apie 20 minučių,arba  kol sutirštės. Vanduo puode neturi liesti indo su kremu apačios, taip pat kremui negalima leisti užvirti. Baigus virti kremą, į jį įmaišyti sviestą ir truputėlį pravėsusį supilti į iškeptą tartą. Būtų gerai pyragą palaikyti šaldytuve per naktį, kad kremas sau ramiai sustingtų. 

Komentarai