Moliūgų tartas su džiovintomis slyvomis






Pyragas, atkeliavęs dar iš rudens. Buvau apie jį pamiršusi ir rašydama įrašą žemiau, kažkaip prisiminiau, kad kažkada juk kepiau moliūginį tartą… Susiradau nuotraukas, ir kad vėl jo nepamirščiau, nusprendžiau parašyti postą dar šiandien, nors, jau būtų pats metas miegoti. Kartais pavydžiu žmonėms, kurie gali nueiti miegoti iki vidurnakčio, nes man, niekaip tai nepavyksta. Jokio grožio miego.
Taigi. Prisipažinsiu, pyrago receptą radau delfyje, šalia, tikriausiai telefonu darytų nuotraukų. Nežiūrint nuotraukų, receptas ganėtinai skaniai skambėjo, o aš turėjau labai nemažai moliūgo. Taip pyragas ir atsirado. Kepiau jį dar kelis kartus, visai įdomus man jis pasirodė. Nepersaldus, moliūginė masė priminė kiaušininį-karamelinį kremą, o moliūgų joje beveik nesijautė. 
Darydama jį kitus kartus, nebedėjau džiovintų slyvų, man jos ne itin prie širdies, nors čia labai nemaišė.


Prireiks

tešlai

  • 2 stiklinių miltų
  • 200 g šalto sviesto
  • 1 šaukšto cukraus
  • trupučio druskos
  • trupučio vandens

įdarui

  • 1 l virto arba garinto moliūgo tyrės
  • 200 g grietinės
  • 3 kiaušinių
  • stiklinės cukraus
  • trupučio cinamono
  • šlakelio citrinų sulčių
  • 100 g džiovintų slyvų
  • trupučio kažkokio alkoholio (aš turėjau slyvų likerio, recepte siūlo naudoti vermutą)


Pirmiausia reiktų pagaminti kapotą tešlą. Labai patogu ją kapoti tiesiog ant spintelės. Sumaišyti miltus su cukrum ir druska ir gabalėliais ant miltų užmesti sviestą. Imti po didelį peilį į kiekvieną ranką ir kapoti! (Su dviem - greičiau). Kai vietoje sviesto ir miltų atsiranda trupinukai, užpilti porą šaukštų vandens, suminkyti tešlą ir įviniojus ją į maistinę plėvelę, dėti, maždaug valandai, į šaldytuvą.
Jei moliūgas ne tyrės pavidalo, jį tiesiog supjaustyti ir mesti į garų puodą arba vandenį ir pavirti kol suminkštėja. Tuomet viską sublenderinti ir štai tyrė yra.
Kol verda moliūgas, galima pasiruošti slyvas. Jas dėti į puodą, užpilti alkoholiu ir maždaug trečdaliu stiklinės cukraus, ir virti, kol alkoholis išgaruoja, o slyvos suminkštėja.
Įdarui: kiaušinius gerai išplakti su likusiu cukrumi, dėti grietinę, moliūgų tyrę, cinamoną ir įpylus šlakelį citrinos sulčių, dar kartą viską gerai permaišyti.
Atšaldytą tešlą iškočioti ir iškloti ja skardą (tuo metu turėjau nedidelę kvadratinę formą bei pailgą keksinę, todėl gavosi du, keistos formos tartai). Ant tešlos sudėti slyvas (kartu su susidariusiu sirupu) ir užpilti moliūgų masę. Dėti į įkaitusią orkaitę maždaug 50-čiai minučių, tačiau, kepti ne itin didelėje temperatūroje.


Komentarai

Rašyti komentarą