Vištienos kepenėlių paštetas



Nemažai blogo įrašų yra nedideli mano eksperimentai ar naujų patiekalų bandymai. Šis būtent toks. Sakyčiau, truputi likimo nulemtas, bet labai vykęs ir patikęs.
Su keliomis draugėmis, retkarčiais susitinkame gaminti. Kiekviena, atsitiktiniu būdu išsirenkame patiekalą: tiesiog, pirmas atsiverstas kulinarinės knygos puslapis ir jame esantis receptas, bus tas laimingasis, kurį vėliau valgysime. Kolkas bandome vmg knygą draugams, manau greit reiks pereiti ir prie kokios kitos, nes jau išmėginome kelias vakarienes ir negamintų receptų pasirinkimas vis mažėja.
Taigi, tą kartą aš gavau gaminti užkandį ir mano laimingoji ranka lėmė, kad tai bus vištienos kepenėlių paštetas. Tiek receptas, tiek pati pašteto idėja, man labai patiko, todėl ir gaminimas ir valgymas buvo labai smagus ir labai prancūziškas. Betroškinant kepenėles vyne, buvo beveik galima matyti eifelio bokštą už lango :)
Recepte padariau tik kelis pataisymus, kurie man atrodė priimtinesni: tai, kepenėlių kepimo laikas, kuri truputėlį sumažinau ir grietinėlės kiekis, kuri taip pat mažinau. Plius, dar keli nežymūs.
Pašteto gaunasi maždaug litras.

Prireiks

  • 500 g vištienos kepenėlių
  • 150 g sviesto
  • 500 gramų svogūnų
  • 200 mililitrų balto pusiau saldaus vyno
  • 200 mililitrų riebios grietinėlės
  • truputis šviežio rozmarino 
  • druskos, pipirų, alyvuogių aliejaus


Į įkaitintą keptuvę, su šaukštu aliejaus ir maždaug trečdaliu sviesto, sudėti smulkintus svogūnus. Juos kepti apie 10 minučių, kol suminkštėja ir pradeda karamelizuotis. Tuo metu sutvarkyti kepenėles: nuplauti ir nupjaustyti visokias kabančias plėveles, jei tokių yra. Nepjaustytas kepenėles suversti į keptuvę, greit apkepti ir supylus vyną, patroškinti, kol jis truputį nugaruos. Tuomet, pilti grietinėlę, berti druskos bei pipirų ir palikti pasitroškinti dar 10čiai minučių.
Kepenėlių troškinį pilti į blenderį ir sutrinti iki kreminės konsistencijos. Neturėtų jaustis jokių grūdelių, tiesiog švelni ir vientisa masė.
Paruoštą paštetą supilti į indą, kuriame jis bus laikomas. Likusį sviestą ištirpdyti ir nuo viršaus nugriebti susidariusias putas. Į jį suberti truputį smulkintų rozmarino lapelių ir užpilti ant pašteto. Kai viskas iki galo atvės, dėti į šaldytuvą ir geriausia ten, paštetą, palaikyti per naktį.


Komentarai

  1. Labai skaniai! Aš laabai mėgstu kepenėlių paštetą.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Mėgstu paštetą ir kai kada namie gaminu, bet niekada nebūčiau sugalvojusi jo sudėti į tokias formeles. Labai gražiai ir gardžiai atrodo! Receptas irgi skamba ne prasčiau:)

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą