Šokoladinis burokėlių pyragas



Ilgokai planavau kepti burokėlinį pyragą, tik vis nesugalvodavau progos. Kai vieną dieną prisireikė kokio kepinio, pirmasis eilėje stovėjo šitas. Labai rūpėjo sužinoti, kokia ta burokėlio egzistencija pyrage bus, arba, kaip Hamletas pasakytų: jausis, ar nesijaus. Štai kur klausimas! 
Man jautėsi. Kažkas. Nepasakyčiau, kad burokėlis, bet kažkas. Ir nepasakyčiau, kad tai buvo blogai. Tai buvo kitoks šokoladinis pyragas. Tikrai kadanors jį dar kepsiu, tik galbūt kavos atsisakysiu arba naudosiu mažiau, nes jos skonis buvo pakankamai ryškus, mano kavos retai gaunančiam gomuriui.

Prireiks


  • 200 gramų virtų burokėlių
  • 160 gramų juodo šokolado
  • 160 gramų sviesto
  • 100 gramų miltų
  • 150 gramų cukraus
  • 4 kiaušinių
  • 50 mililitrų stiprios kavos
  • 3 šaukštai kakavos
  • šaukštelis kepimo miltelių
  • žiupsnelis druskos


Pirmiausia sublenderinti burokėlius ir atidėti juos į šalį. Šokoladą sulaužyti į dubenį, atsparų karščiui, ir dėti virš garų vonelės. Kai jis bus bebaigiantis tirpti, pilti kavą ir nukėlus nuo garų, dėti kambario temperatūros sviestą bei burokėlių tyrę. Kiaušinių trynius atskirti nuo baltymų ir įmaišyti į šokolado masę. Masė, tuo metu, neturėtų būti labai karšta. 
Atskirai išplakti baltymus, dėti cukrų ir dar paplakti iki standžių putų. Lengvai įmaišyti juos į jau pagamintą mase su šokoladu ir burokėliais. Atskirame inde sumaišyti miltus, druską, kakavą bei kepimo miltelius. Visus šiuos sausuosius ingredientus, vėlgi, lengvai įmaišyti į tešlą. Svarbu nepermaišyti, geriau tegu lieka keli gumuliukai, negu jokio oro. Tešlą pilti į formą (naudojau standartinę atsegamą tortinę) ir dėti į 170 orkaitę maždaug 35 - 40-čiai minučių.



Komentarai

Rašyti komentarą