Apverstas apelsinų pyragas


Buvau daug girdėjus apie nuostabų apverstų pyragų skonį. Dar daugiau jų mačius, ir turiu pasakyti, kad tas blizgantis karamelinis viršus mane suviliojo. Nors mano girdėtos legendos sklandė apie apverstą bananinį pyragą, sugalvojau, kad niekada nesu nieko kepusi su apelsinais ir kad apelsinų žievelė ir cukraus sirupas turėtų puikiai derėti. 
Ir pyrago tikrai negėda kažkam parodyti, nes atrodo jis gerai. Apelsino riekelės yra gan įdomus grafinis elementas, o kai jos dar žvilga ir pūpso ant sirupo prisigėrusio biskvito… 
Kalbant apie skonį, pyragas nerą labai saldus, o apelsinai suteikia gaivumo. Cukraus megėjai visada jo gali dėti daugiau į tešlą.






Prireiks


  • 80 gramų sviesto
  • 2/3 stiklinės cukraus
  • 2 kiaušinių
  • vieno ir 2/3 puodelio miltų
  • pusės puodelio pieno
  • vieno apelsino žievelės
  • šaukštelio kepimo miltelių
  • žiupsnelio druskos

viršui
  • maždaug 50 gramų sviesto
  • 100 gramų rudojo cukraus
  • 2 šaukštai auksaspalvio sirupo
  • vieno didelio apelsino arba poros mažesnių

Visą sviestą išsiimti iš šaldytuvo dar gerokai prieš gaminant. 
Miltus sumaišyti su kepimo milteliais ir druska. 
Sviesto dalį, skirtą pyrago masei, gerai išplakti kartu su cukrumi. Po vieną, tebeplakant, sumušti kiaušinius. Dar kartą gerai išplakus supilti pieną, smulkiai tarkuotą apelsino žievelę ir galiausiai miltų mišinį. Maišyti tol, kol nebesimatys sausų miltų. 
Dabar galima pasiruošti skardą (naudojau 26 cm apvalią). Sviesto dalį skirtą pyrago viršui išmaišyti su ruduoju cukrumi ir tokia mase ištepti dugną. Ant viršaus dar užpilti auksaspalvio sirupo (jo galima ir nenaudoti, tuomet tiesiog dėti daugiau cukraus) bei gražiai išdėlioti riekelėmis pjaustytą apelsiną. 
Pyrago tešlą pilti į paruoštą skardą su apelsinais ir kepti 180 laipsnių temperatūroje maždaug valandą. Prieš pabaigą vis patikrinti pyragą dantų krapštuku, ar įbedus į centrą ant jo lieka tešlos. Jei ne - galima traukti. 
Pyragą paaušinti skardoje, dėti ant jo lekštę ir greitu judesiu viską apversti.

Komentarai

  1. Grožis :) labai man patinka tavo nuotraukų stilius!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Išbandžiau- TOBULAS! Džiaugiuosi, kad atradau šį receptą ir ačiū Jums, kad jį paskelbėte! :)

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą