Scones



Scones yra angliškos bandelės/duonelės. Dažniausiai apvalios, tačiau gali būti ir trikampės. Taip susitaupo tešla ir laikas, kadangi reikia tik iškočioti gražų apvalų tešlos gabalėlį ir ir kaip tortą padalinti jį į trikampius. Taip pat, pjaustant svarbu ne brūžinti peiliu per tešlą, o vienu judėsiu iš viršaus ją nupjauti. Apvaliems sconsams puikiauisi tinka metaliniai apvalūs žiedai.
Bandelės yra ganėtinai iškilusios, tačiau kyla jos ne nuo mielių, o nuo kepimo miltelių. Dar vienas svarbus dalykas - nepadaryti tešlos, iš kurios pjausit bandeles per plonos. Manau tai buvo mano klaida, gadangi bučiau norėjus, kad maniškiai sconsai būtų aukštesni. 
Sconsai dažnai būna pasaldinti, su razinomis ar panašiais ingredientais. Šį kartą juos gaminau sūrius su specialiu balandžio pirmosios (ilgokai šitas įrašas keliavo į blogą...) ingredientu - kanapių sėklomis, kurias bandžiau pirmą kartą. Sumaltos, jos turi labai švelnų aromatą, kažkiek primenantį riešutus, gal tiksliau skrudintas riešutų luobeles.

Prireiks

(maždaug 20 scons'ų)


  • 2 puodelių kvietinių miltų
  • puodelio pasukų
  • 70 gramų sviesto 
  • 2 šaukštelių kepimo miltelių
  • žiupsnelio druskos ir pipirų
  • 3 šaukštų kanapių sėklų (nemaltų)
  • 2 skiltelių česnako
  • kiaušinio


Sausoje keptuvėje pora minučių pakaitinti kanapių sėklas. Mesti jas į blenderį ir sugrūsti.

Inde sumaišyti miltus, kepimo miltelius, druską, pipirus ir du trečdalius pasiruoštų kanapių sėklų. Įpjaustyti šaltą sviestą ir rankomis viską trinti tol, kol neliks sausų miltų. Dėti smulkiai kapotą česnaką, permaišyti dar kartelį ir pilti pasukas. Jei masė labai limpa prie rankų, užberti truputėlį miltų. Svarbu šitos tešlos neperminkyti, todėl nereikia persistengti. Tešlą išversti ant sauso paviršiaus ir porą kartų perbraukus kočėlu, suformuoti skritulį (maždaug 2 - 3 cm storio). Jį padalinti į trikampius arba mažus skritulius (jei pasirenkamas pastarasis variantas, svarbu, kad apskritimo formos, kuria bus pjaustoma tešla, galai būtų ploni ir pakankamai aštrūs ir tešlą pjautų, o ne grybtų). Sudėti visus sconsus į skardą, padengtą kepimo popieriumi.
Išplakti kiaušinį su šaukštu vandens. Šiuo plakiniu aptepti bandelių viršų ir apibarstyti jas likusiomis maltomis kanapių sėklomis. Dėti į iki 200 lapsnių įkaitintą orkaitę maždaug 15-ai minučių. 





Komentarai