Žalio maisto savaitė

Baiginėjasi mano žalio maisto savaitė. Išbandžiau kelis įdomius patiekalus, kurie, esu garantuota, bus nepakeičiami vasarą. Pavyzdžiui šiandien, ankstyviems pietums gaminau žaliavalgišką lazaniją. Labai patiko! Kai kitą kartą darysiu, būtinai įdėsiu receptą, nes šiandien dėja dėja, gavosi ji nelabai fotogeniška:) Taip pat bandžiau cukinijų spagečius, kas yra paprasčiausia cukinija, nuo pat vieno galo iki kito, perbraukta per burokinę tarką. Ir spagečiai byra į lėkštę.
Visiškai nenusivyliau žaliu maistu, buvo įdomus ekperimentas, o ir jaučiausi pilna jėgu, nors ir savaitės pradžioje peršalau… 
Taip pat, atradau, kad riešutai ir džiovinti vaisiai (datulės, kurių maniau, kad nelabai mėgstu ir figos) gali pakeisti saldumynus. Tikrai nežadu pereiti prie žaliavalgystės. Per daug mėgstu maistą, kad galėčiau dalies jo atsisakyti. Kartais tiesiog smagu paįvairinti kasdienybę mažyčiais projektais. 
O šiandienos receptai: Gazpacho, klasikinė šalta ispaniška sriuba ir netradiciniai lietuviški šaltibarščiai.




Gazpacho

Prireiks
3-4 valgytojams

3 pomidorų
raudonos saldžios paprikos
pusės ilgavaisio agurko
2 skiltelių česnako
pusės raudonojo svogūno
vieno nedidelio džiovinto čili (dar geriau tinka šviežias)
baziliko lapelių
druskos, pipirų


Gaminti gazpacho labai paprasta. Tiesiog daržoves gerai nuplauti, išimti saldžiosios paprikos sėklas, nulupti česnaką su svogūnu ir sumesti viską į blenderį. Įberti truputį druskos ir pipirų. Įpilti Stiklinę su puse vandens ir viską labai gerai sublenderinti. Paragauti ar netrūksta druskos, taip pat, jei sriuba atrodo per tiršta, įpilti daugiau vandens, jei per skysta įmesti dar kelias daržoves. Būtų puiku leisti kelias valandas pastovėti šaldytuve, kad skoniai labiau sustiprėtų. Patiekiant, į sriuba skanu įpjaustyti papildomų agurkų ar kitų mėgstamų gaivių daržovių.




Žaliavalgiški veganiški šaltibarščiai

Prireiks

puodelio nuplautų, mirkytų saulėgrąžų
puses ilgavaisio agurko
burokėlio
citrinos
krapų
svogūnų laiškų
druskos

Pirmas darbas - pasigaminti marinuotą burokėlį, kuris aišku, turi būti nevirtas. Sutarkuoti jį burokine tarka, užpilti vienos citrinos sultimis ir apibarstyti druska. Viską dėti į stiklainiuką ir į šaldytuvą bent kelioms valandoms (aš laikiau per naktį). Tarp kitko, šitie burokėliai mane labai sužavėjo. Nesitikėjau, kad žalias burokas su citrinų sultimis gali būti toooks skanus. 
Antras darbas - pasiruošti skystąjį šaltibarščių pagrindą. Tam, saulėgražas sublenderinti su dviem stiklinėmis vandens. Jei masė atrodo per tiršta - pilti dar vandens. Jei per skysta - įdėti dar truputi saulėgražų. 
Agurkus ir svogūnų laiškus supjaustyti, dėti į indą. Ten pat dėti marinuotus burokėlius su visom sultim, užpilti pasigamintu saulėgražų "kefyru" ir apibarstyti smulkintais krapais. Gerai išmaišius, paragauti ar netrūksta druskos. Būtų gerai šaltibarščius palikti pastovėti kelioms valandoms šaldytuve.



Šaltibarščių idėja iš čia

Komentarai

  1. Kaip žaviai atrodo! Aš net nesiimu tokių iššūkiu, nes irgi per daug myliu maistą, kad ko nors ilgam atsisakyčiau... Nors, gal kada ir prisiruošiu :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Manau visai verta. Kokiai savaitei. Atradau nemažai naujų puikių dalykų ir va, prisiruošiau pagaminti naujų patiekalų:)

      Panaikinti
  2. Gal galetumete parasyti kokia prasme buti zaliavalgiu?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Šitas klausimas turėtų būti labiau asmeninis, kiekvienas žmogus turi savų priežasčių, o kadangi aš nesu žaliavalgė, tai ir atsakymo neduosiu. Ir bendrai, tai yra daugiau gyvenimo filosofija manau, nei tik valgymo įpročiai.

      Panaikinti
  3. o man patiko tavo bandymai. pati šiek tiek skaitinėju apie žaliavalgystę. ne iš didelio noro pasikeisti, labiau kulinarinio smalsumo :)

    gazpačą esu bandžius. o va šaltibarščiai labai neblogai skamba :) ar pačiai patiko?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. šaltibarščiai tikrai patiko. Sotūs, gaivūs ir truputi kitokie nei tradiciniai, ne tiek skoniu, kiek tekstūra. Burokėliai labai traškūs - yra ką pakramtyti:)

      Panaikinti

Rašyti komentarą