Itališki pietūs. Žirnių troškinys su polenta



Netyčia pastebėjau, kad Laukiniai šaukštai vis pildosi pyragais, keksiukais, tortais ir kitais kepiniais, bet pietų/vakarienių/pusryčių idėjų kažkaip apmažėjo... Gaminu ir kitokį maistą, ne tik ant užpakalio sėdančius kepinukus, bet jie vis nenugula priešais fotoaparatą. 
Taigi, šitas įrašas tikrai nebus apie pyragus. Bus apie naują išbandytą produktą - polentą, arba tiesiog kukurūzų košę. Visą kilogramą atsivežiau iš paskutinio paviešėjimo Italijoje ir tik dabar pradėjau jį naudoti. 
Pasigaminti polentą nesunku - seki instukcijas ant pakuotės ir viskas, tik atima truputį laiko, kadangi polentą vis reikia maišyti. Ir tas vis tesiasi apie 50 minučių:) 
Smagus dalykas, kad likusią polentą galima supjaustyti gabalėliais ir apskrudinti keptuvėje, kadangi, kai atšalą ji tampa gana standi. Taip apskrudusi polenta, kitą dieną, man pasirodė netgi skanesnė už šviežią šiltą ir kątik paruoštą.
Prie polentos buvau sugalvojusi daryti Italijos įkvėptą avinžirnių troškinį (ištikrųjų prie troškinio prisiminiau polentą!) Bėda, kad kartais būnu išsiblaškiusi, o avinžirnius reiktų prisiminti (ir pamerkti) iš vakaro. Taigi taigi, įrašas todėl ir vadinas žirnių (be avių) troškinys. Reikalo tas nesugadino. Labai tiko ir džiovinti žirniai, nors jie man labiau asocijuojasi su rytų, ne italų virtuve.

Prireiks

troškiniui
  • džiovintų skaldytų žirnių
  • maždaug puodelis vandens (eigoje, jei atrodo labai tiršta, drąsiai galima pilti ir daugiau)
  • skardinės konservuotų pomidorų
  • svogūno
  • poros česnako galvučių
  • saujos džiovintų bazilikų lapų
  • šaukšto džiovintų petražolių
  • 2 šaukštelių džiovintų rozmarinų
  • 2 šaukštelių rudojo cukraus
  • druskos, pipirų

polentai
  • puodelio polentos (250 mililitrų)
  • litro vandens (ant mano polentos pakelio sakė naudoti tokį kiekių santykį)
  • maždaug 50 gramų kietojo sūrio (bet, kuo daugiau–tuo skaniau)
  • kiek negaila sviesto (galioja ta pati taisyklė kaip ir sūriui)


Užkaisti vandenį polentai ir troškiniui. Žirnius perplauti, taip pat juos galima apie pusvalandį pamirkyti. Polentą ruošti kaip nurodo pakelis (maniškis sakė supilti kruopas į šiltą vandenį ir palikti taip ant didelės ugnies kol košė aptirštėja, paskui, sumažinus ugnį iki mažiausios, virti 45-50 minučių vis maišant mediniu šaukštu).
Toliau galima ruošti troškinį. Į puodą su vandeniu suberti žirnius (jei jie buvo mirkyti–vandenį nupilti). Keptuvėje pakepinti smulkintą svogūna, prieš baigiant suberti ir kapotą česnaką. Jei žirniai yra pavirę jau apie 10 minučių, į juos galima suversti keptuvės turinį ir supilti konservuotų pomidorų skardinė su visomis sultimis (jei pomidorai nesmulkinti, pamaigyti juos šakute. Turėtų užtekti). Dėti žiupsnelį druskos ir pipirų, cukrų bei visas džiovintas žoleles (beje, galima naudoti ir šviežius žalumynus, tik tuo atveju dėti juos prieš baigiant virti troškinį). Paragauti ar nieko netrūksta (troškinys turėtų būti truputį salstelėjes, bet nepamesti pomidorų rūštumo). Leisti pasitroškinti dar apie 20 minučių.

Komentarai

Rašyti komentarą