Morkų tortas

Nemažai laiko praėjo nuo Velykų, o aš vis dar nepasidalinau savo velykiniu morkų ir varškės kremo tortu. Pastebėjau, kad kažkada tarp maisto blogų buvo praūžusi šito torto gaminimo manija. Ir šiaip visai neveltui. Tortas ir sotus, ir skanus ir jo daug! 
Vienas pastebėjimas - su kiekviena diena jis tapdavo vis skanesnis, tad nerekomenduoju kepti mažesnio:) Jei keli gabalėliai užsilaikys šaldytuve ilgiau, visiems bus tik smagiau.
Tortas buvo transportuojamas 150 kilometrų, taigi kremą patobulinau trupučiu želatinos, kad būtų standžiau. Galima ir be jos.
Grįžtant prie Velykų, šiemet po gan ilgo laiko kiaušinius dažiau ne aš. Ir visai smagu. Kai pagalvoju, anksčiau, visad laukdavau ir gal net truputi planuodavau kokie bus tie kiaušiniai, kaip juos reikės dažyti ir pan. Dabar tikrai nebe. Ateinančiom Velykom matyt reikės kažką keisti. Išmėginti naują techniką (kolkas naudojama nemirštanti svogūnų/pėdkelnių). Tiesiog imti markerį į rankas ir piešti ant lukšto. 
O ir Velykos nuo šiol man asocijuosis su briedžiais (teko susidurti su tokiu vienu. Ne man, o mašinai, bet kadangi aš buvau atsakinga už vairą, stabdį, sankabą ir gazą, jaučiu atsakomybę) ir žinoma morkų tortais.

Prireiks

biskvitams


  • 2 puodeliai miltų (280 g)
  • po 2 nubrauktus šaukštelius kepimo miltelių ir sodos
  • 2 šaukštelių cinamono
  • žiupsnelio druskos
  • 3 puodelių tarkuotų morkų (600 g)
  • 150 g kapotų lazdyno riešutų
  • 100 g kokoso drožlių
  • 1 puodelio cukraus (200 g)
  • 1 puodelio beskonio aliejaus (220 g)
  • 4 didelių kiaušiniai

kremui

  • 500 g varškės kremo
  • 100 g cukraus pudros
  • šaukštelio vanilinio cukraus
  • 400 g riebios grietinėlės
  • pusės citrinos citrinos sulčių
  • maždaug 10 gramų želatinos

papuošimui

  • keli sausainiai
  • truputis lazdyno riešutų
  • migdolo riekelių
  • nedidelių saldainių


Aliejų gerai išplakti su cukrum, po vieną sumušti kiaušinius, po kiekvieno masę gerai išplakant. Taip pat sudėti sodą, nugesintą keliais lašais citrinos sulčių. Kitame inde sumaišyti sausus produktus: miltus, kepimo miltelius, cinamoną ir druską. Sausą mišinį atsargiai įmaišyti į aliejaus/kiaušinių plakinį. 
Dar kartą, imti kitą indą ir jame išmaišyti morkas (kurios, beje, tarkuotos bulvių tarka), riešutus ir kokosų drožles. Visą tai įmaišyti į pasiruoštą tešlą.
Tešlą padalinti į tris vienodas formas, o kadangi aš turėjau tik vieną atsegamą torto formą (22 cm), kepiau tris biskvitus atskirai, vieną po kito. Vieną tokį gėrį kepti apie 40 minučių 160 laipsnių orkaitėje, prieš pabaigą patikrinti mediniu pagaliuku (tikriausiai visi žino kas turi, o kas neturi atsitikti).
Kai biskvitai atvėsta, galima pasiruošti kremą. Želatiną užpilti trupučiu vandens ir leisti išbrinkti (geriausia daryti taip, kaip sako pakelis), varškę išplakti kartu su cukraus pudra, vaniliniu cukrumi ir citrinų sultimis. Atskirai, iki standumo išplakti grietinėlę. Porą šaukštų varškės sumaišyti su išbrinkusia ir pašildyta želatina, labai gerai išplakti ir sumaišyti su visa varškės mase. Tai geriausia daryti plakant mikseriu (kad želatina patekusi į varškę nepradėtų stingti, o tolygiai pasiskirstytų po kremą). Į varškės masę atsargiai įmaišyti plaktą grietinėlę ir kremas baigtas. Dabar lieka tik torto sukonstravimas: ant biskvito (viršumi į apačią) tepti krepą, dėti kitą biskvitą, vėlgi tepti kremą ir vėlgi dėti biskvitą. Truputi paspausti ir likusiu kremu aptepti viršų ir taip pat plonai aptepti šonus (kad būtų kur prilipti papuošimams). O pastariesiems, į trupinius sutrinti sausainius ir smulkiai sukapoti riešutus. Kartu juos sumaišius, po saujelę glausti prie šonų, kad priliptų. Viršuje sodinti gėlytes iš migdolų ir saldainių viduryje. Dėti tortą į šaldytuvą nakčiai ar bent jau kelioms valandoms.

Komentarai