Izraelis



Neperseniausiai grįžaus iš Izraelio. Nebuvo labai ilgos atostogos, tik savaitė, bet šalis tikrai sužavėjo. Atrodytų, ten yra viskas ko tik gali norėti: karštis, draugiški žmonės, jūra, skanus maistas. Daugiausiai laiko praleidau Tel avive bet aišku aplankiau ir negyvąją jūrą, Jaruzalę ir Haifą. Bendri įspūdžiai puikūs puikūs puikūs! Vietiniai labai draugiški, man Izraelis pasirodė draugiškiausia šalis kurioje esu buvus:) 
Kadangi birželis Lietuvoje nepasitaikė labai geras, tą kompensavo orai Izraelyje: +30 plius minus keli laipsniai. Atrodytų daug, nemalonu trinti miesto gatves po tokia saule, bet karštis ten kitoks, netoks slegiantis kaip čia, Lietuvoje (kai retkarčiais pasirodo). Galbūt tik prie negyvosios jūros buvo truputį (švelniai tariant) perdaug (termometras rodė +44).



Vietiniai vaikinukai, pas kuriuos buvome apsistoję sakė, kad Izraelyje maistas yra geriausias pasaulyje. Netvirtinsiu dar šito teiginio (per mažai pasaulio mačiau), bet pavalgyti galima tikrai skaniai. Tikriausiai per visą gyvenimą tiek humuso nevalgiau, kiek jo prisiragavau per tą savaitę. Labai patiko jo pateikimas: lėkštėje, daugiausiai kraštuose, o per vidurį įvairūs priedai: nesmulkinti avinžirniai, tehina padažas (iki galo taip ir nesupratau kas ištikrųjų tai yra:)), žolelės, grybai, mėsa. 


Kitas kasdienis patiekalas buvo falafeliai. Jų pilna gatvėse: tiesiog į pitą koks vyriškis įkrauna humuso, agurkų/pomidorų salotų, padažų ir falafelių. Labai skanią pitą su falafeliais ragavau Carmel turguje (kuri, beje, buvo pati pigiausia iš visų vietų kuriose jas bandžiau). Taip pat, Jaruzalėje į pitą gavau ir baklažanų pagardo, kuris tiko tobulai! Kalbant apie baklažanus, turbūt įsimintiniausias kelionės patiekalas buvo keptas baklažanas su tehina. Ne šiaip keptas, o apanglėjęs su stipriu dūmo skoniu. 



Lauktuvėms (ir sau aišku) parsivežiau prieskonių, oro uoste juos gerokai tyrinėjo. Kaip ir beveik visus kitus likusius daiktus:) Izraelis tikrai deda daug pastangų į sauguma, bet tuo pačiu, galiu pasakyti, kad būdama ten jaučiausi labai saugiai (nepaisant istorijos su pagrobtais paugliais, kuri įvyko tą pačią dieną kai atsidūriau ten… Baisu ir liūdna dėl to. Apskritai, niekada nesuprasiu, dėl ko žmonės kariauja). 

Komentarai

  1. ta tehina ne tahini kartais? sezamų sėklų pasta, su kuria ir daro humusą, ir su baklažanais tinka :)

    labai skaniai perskaičiau. man žydiška virtuvė patinka, kaip, aišku, ir visos kitos viduržemietiškos :))

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. nevisai tahini, ji yra pagrindas, bet dedasi ir kitų dalykų (citrinos sulčių ir dar kažko) :)

      Panaikinti

Rašyti komentarą