Dahl palak arba špinatai su skaldytais žirniais




Atvėsus orams, neabėjotinai mano virtuvė vis dažniau pakvimpa indiškais prieskoniais. Dažniausiai tai troškiniai (su basmati ryžių garnyru, pavyzdžiui), kurie kitą dieną puikiai atstoja ir pietus darbe. Truputį praskiesti sultiniu jie tampa šildančiomis sriubomis, kvepenčiomis kuminu. 
Kaip vieną iš pagrindinių sudedamųjų dalių, mėgstu naudoti skaldytus žirnius. Jų nebūtina mirkyti, ką kartais pamirštu su avinžirniais. Taip pat puikūs yra lešiai. Tokiuose troškiniuose beveik niekad nenaudoju mėsos, gilaus skonio ir sotumo man visad pakanka ir be jos.

Būtent šitas špinatų karis išsirutuliojo iš panašaus patiekalo Palak panir – špinatai su panyru (indišku sūriu) arba aš naudoju tiesiog lietuvišką varškės sūrį. Kaip jau minėjau, mėgstu skaldytus žirnius, sugalvojau paimprovizuoti su jais, o vėliau netgi radau ir pavadinimą tokiam patiekalui – Dahl palak. 



Prireiks
(4 valgytojams)
  • 400 g (šaldytų) špinatų
  • stiklinės skaldytų žirnių
  • svogūno
  • skiltelės česnako
  • nykščio galo dydžio imbiero
  • trečdalis čili pipiro ( jei norisi aštriau, tuomet daugiau)
  • šaukštelio garam masala
  • ketvirtadalis šaukštelio kumino
  • sviesto
  • druskos ir pipirų
Jei naudojami špinatai yra šaldyti, juos geriausia atšildyti kelioms valandoms palikus kambario temperatūroje arba tiesiog per naktį šaldytuve.
Žirnius perplauti ir pasūdytame vandenyje virti apie 20–25 minutes.
Nemažoje keptuvėje, svieste pakepinti smulkiai pjaustytą svogūną (turėtų pakakti kelių minučių), tuomet sudėti smulkiai sukapotą česnaką, imbierą bei čili pipirą ir dar minutę leisti jiems skleisti savo aromatą. Sudėti garam masala prieskonius bei kuminą, pakepinti juos dar minute ir tuomet dėti špinatus (juos beje naudoju smulkiai pjaustytus). Patroškinti apie 5 minutes, sudėti išvirtus žirnius bei truputį skyščio, kuriame jie virė. Padruskinti, papipirinti ir dar 5iom minutėm palikti keptuvę kaisti. Garnyrui siūlau ryžius.

Komentarai