Graikiško jogurto cheesecake'as su laimais




Dažniausias mano kepamas pyragas neabėjotinai yra "čyzkeikas". Kad nenusibostų jo valgyti (ir kepti) ekspermentuoju su skoniais, o šį kartą buvo bandymas iškepti sūrio pyragą be sūrio.
Gavosi jis nuostabus: tekstūra kreminė, gabalėlis tiesiog ištirpsta burnoje. Skonis truputėlį rūgštesnis nei su įprastu kreminiu sūriu, bet juk tai cheesecake'as su žaliosiomis citrinomis - jis ir turi būti švelniai rūgštus. Dar vienas puikus dalykas – jis ne toks kaloringas. Tai reikškia, jog vietoje vieno gabalėlio be sąžinės graužaties galima valgyti du!
Manau, kad nuo šiol sūrio pyragus dažniau pakeis jogurto pyragai…




Prireiks:

  • 1 kg graikiško jogurto
  • 5 kiaušinių
  • 1 stiklinės rudojo cukraus (galima naudoti ir paprastą)
  • 3 šaukštų kukurūzų krakmolo
  • 2 laimų
  • šaukštelio vanilės esencijos
  • 200 g. "digestive" sausainių
  • 80 g. sviesto
  • 2 šaukštai rudojo cukraus
  • žiupsnelis druskos



Pirmiausia reikėtų pasiruošti pagrindą: sausainius sumalti su maisto smulkintuvu arba tiesiog mėsmale. Į trupinius dėti 2 šaukštus cukraus ir žiupsnelį druskos. Sviestą ištirpdyti ir užpilti ant sausainių. Gerai išmaišyti. Masę sudėti į torto formą atsegamais šonais, suspausti ir šauti į orkaitę 5-10 minutėms – tiesiog kol padas truputi sutvirtės ir apskrus. Tiesą sakant, galima sausainių pagrindo ir nekepti, o tiesiog dėti į šaldiklį kokioms 20 min. tačiau man, jį truputi pakepus, jis gaunasi geriau: traškesnis ir nėkiek nesumirkęs.
Kol pagrindas orkaitėje, galima pradėti daryti kremą. Dideliame inde sumaišyti graikišką jogurtą su cukrumi ir vanilės esencija. Viską plakti tiesiog su rankiniu blenderiu. Sudėti krakmolą, išplakti. Nutarkuoti žaliają laimų odelės dalį ir kartu su abiejų laimų sultimis supilti į kremą. Tuomet įmušti kiaušinius. Po kiekvieno – masę gerai išplakti.
Pagamintą kremą užpilti ant pakepusio pagrindo ir dėti į orkaitę 15-kai minučių. Tuomet temperatūrą sumažinti iki 130 laipsnių ir pyragą kepti dar apie 50 minučių. Jis bus iškepęs tuomet kai pats vidurys dar švelniai liuliuos, bet kraštai jau bus visiškai tvirti. Artėjant kepimo laiko pabaigai, patarčiau formą vis švelniai pajudinti, taip patikrinant vidurį, kad pyragas neperkeptų. Jam iškepus, peiliu atsargiai "apeiti" palei pyrago kraštą, kad šis atliptų nuo skardelės. Kitu atvėju, pyragas gali suskilti, kadangi vėsdamas jis truputi susmenga. Prieš valgant palaikyti šaldytuve apie 4 valandas arba geriausia per naktį.  



Komentarai

  1. Užteko perskaityti, kad jogurtinio cheesecake galima vienu ypu suvalgyti dvigubai daugiau nei klasikinio... Tai pasigaminau :) Iš karto sakau, kad po nakties šaldytuve jis daug skanesnis, tvirtesnis, "sūriškesnis", nes tik iškepus vis dar būna labai jogurto skonio.
    Šiaip labai neprastas pyragas! Tik gal norėtųsi riebesnio ar storesnio pagrindo (tiesa, pamiršau druską ir cukrų, tai gal dėl to). Ir dar tas pagardas ant taviškio pyragaičio skaniai atrodo. Kas tai?
    P.s pataisymas pirmoj gaminimo pastraipoj: "Į trupinius dėti du šaukštus Cukraus", ne sviesto ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dėkui už pastabą apie sviestą :)
      Tiesa sakant, taip įpratau kepti sūrio pyragus, kad pamiršau pridėti komentarą, jog jį būtina palaikyti šaldytuve bent keturias valandas, o geriausia per naktį.
      Cukrus pagrindą apjungia, kažkada esu kepusi be jo, tai tikrai jaučiasi skirtumas. Druska truputi paryškina skonius ir duoda sūrumą, kuris man labai patinka prie saldžiai rūgštaus viršaus. Be abejo galima naudoti daugiau sausainių (ir sviesto proporcingai), tuomet pagrindas bus storesnis.
      O pyragas aplietas papraščiausiu skystu medumi :)

      Panaikinti
  2. Ar galima kuo pakeisti kukurūzų krakmolą?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Galima keisti bulvių krakmolu arba miltais. Esu keitusi ir manų kruopomis, tik tekstūra tuo atvėju netokia glotni gaunasi.

      Panaikinti
  3. Kas tas rankinis blenderis? Šluotelė? Ar mikseris?

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą