Benedikto kiaušiniai


Kad šiandien pusryčiams užsuks Benediktas supsiplanavau jau prieš porą dienų. Gi būna kartais, kad tikrai labai labai kažko norisi ir tu net lauki, kada Tas šeštadienio rytas ateis. Ir ne vien maisto norisi. Norisi pačio proceso. Tos akimirkos kai hollandaise pradės lėtai tirštėti ar kai poučinamas kiaušinis suksis vandens puode. Kiekvieno mažo procesėlio iš kurio susideda nuostabi rytinė visuma. Na, o valgymas tai tik vyšnia ant torto, tavo ryto meditacijos apvainikavimas. Oj koks geras vainikavimas šį rytą buvo. Manau benediktus šį kartą pakylėjo duona - stora, tikros, neišpūstos baltos duonos iš ūkio riekė, su stora ir traškia pluta ir minkštutėliu vidumi. Tobula sugerti hollandaise'o rūgštelei.



Prireiks: 
4 kaiušinių
2 didelių ir storų riekių geros baltos duonos
60 g. vytintos dešros
šlakelio acto
2 kiaušinio trynių
100 g sviesto plius duonos aptepimui
1,5 šaukšto citrinų sulčių 
žiupsnelio druskos
žalumynų




Pirmiausia gaminti padažą: užkaisti puodą su trupučiu vandens, sviestą ištirpdyti. Kiaušinių trynius sudėti į karščiui atsparų indą (kuris užsidėtų ant puodo, kuriame verda vanduo). Supilti citrinos sultis, berti žiupsnelį druskos ir įmaišyti. Indą dėti ant puodo su lengvai verdančiu vandeniu (kad dugnas neliestų vandens paviršiaus) ir maišant šluotele labai palengva pilti lydytą sviestą (sviestą patogu pilti iš indelio su asele). Kai visas sviestas bus supiltas, o padažas glotnus ir sutirštėjas, iškarto nukelti indą nuo puodo. Jei bemaišant padažas pradeda atsiskirti, labai pravartu po ranka turėti ledo kubelį. Jį bemaišant įmesti į padažą ir nukelti viską nuo verdančio vandens, taip padažas neperkais ir nevirs į kiaušinienę.
Duonos riekes aptepti sviestu, dėti (sviestuota puse į apačią) į keptuvė ir kepti kol apskrus, tuomet apversti ir apskrudinti kitą pusę.
Dešrą supjaustyti kubeliais ir tiesiog suberti ją į tą pačią keptuvę, kurioje skrunda duona. 
Kiaušiniams užvirti puodą vandens, šliūkštelėti į jį acto. Tuomet šaukštu vandenį išsukti ir į viduryje susidariusi šulinėlį atsargiai įmušti kiaušinį. Įmušus galima dar palengva vandenį pasukti. Taip sumušti visus kiaušinius (man geriausia virti po du) ir virti juos 3 su puse minutės ant silpnos ugnies.
Beliko pastatyti Benediktą. Į lėkštę dėti duonos riekę, ant jos 2 kiaušinius, viską gausiai apipilti hollandaise padažu, apibarstyti apskrudusia dešrą ir smulkintais žalumynais (petražolėmis!). 


Komentarai

  1. Visą dieną svajojau apie brunch'ą ir Benedikto kiaušinius... Nuotraukos tai super, labai viliojančiai atrodo!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dėkui! Aš žvilgtelėjusi irgi vėl jų užsimaniau :)

      Panaikinti
  2. Tik ne "Benedikto kiaušiniai", o kiaušiniai "Benediktas" ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Verčiant pažodžiui iš anglú kalbos - taip, ir tai turėtú būti daugiskaita, nes benediktú dažniausiai porá gauni. Lietuviškai niekur nesu mačius ar girdėjus taip vadinant :)

      Panaikinti

Rašyti komentarą