Sūrio pyragas su žaliaja arbata Matcha


Sūrio pyragas jau seniai tapo mano pagrindiniu kepiniu. Kiekvieną kartą stengiuosi išbandyti vis naują skonį. Šį kartą - matcha ir laimas.

Matcha pyragas, beje, labai tinka pusryčiams - juk su žalia arbata. Ir pats žalias, gal sveikiau atrodo... :) Iš tikrųjų jis ir yra truputį liesesnis už normalų, kadangi vietoje sūrio ar kreminės varškės aš visad naudoju graikišką jogurtą. Nuo jo tekstūra būna lengvutė kaip pūkelis, bet tokia pati kreminė. Ir skonis nenukenčia nė kiek. 

Pirmą kartą kažką kepiau su matcha, ir begaminant buvau truputi išsigandusi, jog jos padauginau. Paragavus, arbatos skonis buvo toks stiprus, jog tešla tapo karti. Bet iškepus ir čyzkeikui pastovėjus viskas pasidarė super, lengvas žaliosios arbatos skonis su trupučiu laimų rūgštelės. Ir man, kaip neįprastų spalvų maisto mėgėjai, matcha variantas labai patiko. 

Kepiau du nedidelius čyzkeikus, vienas nukeliavo į darbą, o kitas liko namuose. Abu vienodai greit dingo! Iš to paties kiekio gaunasi ir vienas pyragas 24-26cm torto formoje.





Prireiks:

  • 1 kg graikiško jogurto
  • 1 stiklinės cukraus
  • 5 kiaušinių
  • 3 šaukštų kukurūzų krakmolo (galima pakeisti 2 šaukštais miltų)
  • 1 laimo
  • 3 kupini a.š. matcha arbatos miltelių
  • 200 g. sviestinių sausainių
  • ~3 šaukštai kokosų aliejaus (arba 80g. sviesto)
  • 2 šaukštai rudojo cukraus
  • žiupsnelis druskos

Orkaitę įkaitinti iki 180 laipsnių.

Sausainius pagrindui sumalti su maisto smulkintuvu arba tiesiog sudėti į maišelį ir gerai sutrinti kočėlu. Į trupinius dėti 2 šaukštus cukraus ir žiupsnelį druskos. Kokosų aliejų (ar sviestą) ištirpdyti ir užpilti ant sausainių. Gerai išmaišyti. Masę sudėti į torto formą atsegamais šonais, suspausti ir šauti į orkaitę 5 minutėms – tiesiog kol padas truputi sutvirtės ir apskrus.


Tuo metu dideliame inde sumaišyti graikišką jogurtą su cukrumi, krakmolu ir matcha milteliais. Viską geriausia suplakti rankiniu blenderiu. Į dubenį nutarkuoti žaliają laimo odelės dalį, taip pat supilti išspaustas jo sultis. Tuomet po vieną įmušti kiaušinius, po kiekvieno – masę gerai išplakant.

Pagamintą kremą užpilti ant pakepusio pagrindo ir dėti į orkaitę 15-kai minučių. Tuomet temperatūrą sumažinti iki 130 laipsnių ir pyragą kepti dar apie 40-50 minučių. Jis bus iškepęs tuomet kai pats vidurys dar švelniai liuliuos, bet kraštai jau bus visiškai tvirti. Artėjant kepimo laiko pabaigai, patarčiau formą vis švelniai pajudinti, taip patikrinant vidurį. 

Pyragui iškepus, peiliu atsargiai apeiti pyrago kraštą, kad šis atliptų nuo skardelės. Kitu atvėju, pyragas gali suskilti, kadangi vėsdamas jis truputi susmenga. Palaukti kol atšals iki kambario temperatūros, o tuomet palaikyti šaldytuve bent 4 valandas arba geriausia per naktį.

Komentarai

  1. Atrodo super! O graikišką jogurtą pilno riebumo, ar liesesnį dėti?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. dėkui! Šiam naudojau mažesnio, bet dažniau dedu pilno riebumo graikišką jogurtą, labai didelės įtakos tai nedaro

      Panaikinti

Rašyti komentarą