Feta ir pomidorais įdaryti kalmarai


Vienas labiausiai įkvepiančių dalykų man yra keliavimas. Per pastarajį pusmeti kažkur keliavau bent kartą per mėnesį. Nebūtinai toli ar nebūtinai ilgam. Kartais savaitgalis ten kur yra truputis daugiau saulės nei namuose gali atpalaiduoti ir įkvėpti tarsi visa savaitė atostogų. 

Kiekvieną kartą kažkur nuvažiavus ar nuskridus vietinis maistas man tarsi tos šalies pažinimas. Po truputi bandau išragauti viską kas tik įmanoma, rinkis mažus jaukius šeimos restoranėlius, kur neretai gauni ne tik skaniai pavalgyti bet ir pabendrauti su šeimininku! Gatvės maistas taip pat labai svarbus (ir skanus!) ar tai būtų Belgija ar Marokas. Taip pat ir vaisiai bei daržovės - prekybos centruose niekada nesirenku atvežtinių, juk esi toje šalyje kur tas pats mandarinas, mangas ar bananas buvo nuskintas. 

Labai dažnai grįžus iš atostogų kurį laiką bandau atkartoti ragautus patiekalus, šis būtent taip ir atsirado - iš labai jaukaus restoranėlio Kipre. Pirmą vakarienė ten buvo tokia nepakartojamai puiki, kad ėjome dar! Jau per praeitą vizitą buvau nusižiurėjus feta įdarytą kalmarą. Oooo koks jis buvo skanus. Grįžus vis ilgesingai pagalvodavau ir pamiršdavau, bet šiandien keliavau pro vietinę žuvies parduotuvę ir kažkaip toptelėjo mintis, kad reikia pagaliau tų kalmarų nusipirkti. Tiesiog parduotuvėja juos ir išvalo, tad tikrai mažai vargo belieka namuose. 

Patiekalas atrodo puikiai, o pagaminti jį nėra taip sunku kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgnio. Svarbiausia neperkepti kalmaro, kadangi jis taps guminis. 


Prireiks:

  • 2 vidutinio dydžio kalmarų (išvalytų, čiuptuvėlius nupjauti)
  • 200 g fetos sūrio
  • 1 pomidoro
  • 50 g. juodųjų alyvuogių
  • kelių lapelių šviežių mėtų ir bazilikų
  • skiltelės česnako
  • rozmarino
  • pusės citrinos
  • 2 dantų krapštukų


Garnyrui:

  • skardinės koncervuotų (virtų) lešių (nusunktų)
  • nedidelės morkos (tarkuotos burokine tarka)
  • 1 pomidoro
  • pusės svogūno
  • poros skiltelių česnako
  • žiupsnelio rozmarino
  • šviežio baziliko lapelių
  • pusės čilio
  • žiupsnelio cukraus
  • druskos
  • šviežiai maltų juodųjų pipirų
  • alyvuogių aliejaus
  • pusės citrinos


Kalmarų įdarui sumaišyti smulkiai pjaustytą pomidorą, trupintą fetos sūrį, smulkintas alyvuoges bei smulkintus mėtų bei baziliko lapelius. Viską pasūdyti bei papipirinti. Užpilti truputėliu alyvuogių aliejaus bei išspaustomis citrinų sultimis. Kalmarų vidų įdaryti pasiruoštų įdarų ir galą užsmeigti dantų krapštuku.

Garnyrui svogūnus pakepinti keptuvėje ant nedidelės ugnies su šlakeliu aliejaus kol suminkštės, sudėti morką, smulkintą česnaką, bei rozmariną. Viską kepinti apie 5 minutes. Tuomet sudėti smulkintą pomidorą, čilį bei lešius, įberti žiupsnelį cukraus. Pasūdyti, berti pipirų. Viską kepti dar 8-10 minutes. Iškepus įmaišyti smulkintus baziliko lapelius, užspausti citrinos.

Kol lešiai kepa, įkaitinti keptuvę su keliais šaukštais aliejaus, kartu įmesti į kelias dalis padalintą česnaką bei truputį rozmarino. Kai aliejus gerai įkaista dėti įdarytus kalmarus, bei jų čiuptuvėlius. Čiuptuvėlius kepti po 2 minutes iš abiejų pusių, išgriebti iš keptuvės ir apibarstyti druska bei pipirais. Kalmarus kepti po 3 minutes iš visų keturių pusių (jei kalmarai labai dideli, juos pakepti po 2 minutes iš dviejų pusių ir šauti 6-8 minutėms į gerai įkaitintą orkaitę). Iškepusius apibarstyti druska bei pipirais. Padalinus į lėkštes viską apšlakstyti citrinų sultimis bei alyvuogių aliejumi.


Komentarai