Bulvinis kišas su smidrais


Nužiūrėjau panašų receptą pas Jamie Oliver. Kadangi retkarčiais įsijungiu Foodnetwork kanalą palaikyti garsiniam fonui namuose, o ten Oliveris rodomas tikrai labai labai dažnai, akies krašteliu vis nužiūriu vieną ar kitą patiekalą. Tuomet po kelių dienų ar savaitės peržvelgus produktus šaldytuve prisimenu, kad jis kažką skanaus su jais darė. Taip šaldytuve radau smidrų ir prisiminiau jo pyragą su bulvėmis ir taip gražiai išrykiuotais skaniaisiais smidrais. 



Receptas ne visai pagal Oliverį bet panašu! Dabar rašant šiaip ne taip radau receptą internete kažkieno kito papostintą, orginalas matyt tik per tv.

Beje, pradėjau gaminti jau gerokai vakarėjant, todėl tikrai maniau jog fotografavimui dienos šviesos nelabai užteks. Tik iškepus, prie didžiausio lango jau turėjau paruošusi kelis propsus (aksesuarus...? Nesugalvojau, kaip lietuviškiau įvardinti tokius dalykus) ir padariau žymiai daugiau kadrų nei visada - kad bent viena nuotrauka gautūsi... Sukėlus į kompiuterį pasirodė, kad šviesos visai užteko ir rinktis dar turėjau iš ko. O nemažai receptų nugula vien tik mano galvoje tik dėl to, jog vis pasirodo nebetinkama šviesa fotografavimui. Reiks nuo šiol dažniau vakarais išsitraukti savo mieląjį senajį canon'ą! 



Grižtant prie recepto...

Prireks:
2 nemažų bulvių
1 nemažos saldžiosios bulvės
3 skiltelių česnako
150 g. brandinto čederio (arba 100 g. fermetinio sūrio ir 50 g. Parmezano/Džiugo. Čederio skonis žymiai stipresnis nei fermentinio sūrio, todėl bus tikrai skaniau jį pamaišius su kitu sūriu)
3 kiaušinių
pusės stiklinės pieno
tarkuoto muskato riešuto
200 g. smidrų
druskos ir šviežiai maltų pipirų
400 g. sluokniuotos šaldytos tešlos

Atšildyti tešlą.
Bulves nuskusti, padalinti į kelias dalis ir virti pasūdytame vandenyje kol taps minkštos. Taip pat kartu virti sudėti neluptas česnako skilteles. 
Kol verda bulvės sutarkuoti sūrį ir išplakti kiaušinius. 
Nupjauti ar nulaužti sumedėjusias smidrų kotelių dalis. Bulvėms bebaigiant virti į tą patį puodą, kotais į apačią, sudėti smidrus ir pavirti kartu apie 3 minutes. Būtų puiku, jei smidrų žiedynai būtų virš vandens, kadangi jiems užtenka tik garų nuo verdančio vandens kad suminštėtų. 
Orkaitę įkaitinti iki 180 laipsnių.
Truputi pašildyti pieną. Išvirusias, dar kartštas, bulves ir nuluptas česnako skilteles sutrinti su bulvių trintuve. Kartu supilti pieną, suberti 1/3 šaukštelio tarkuoto muskato, pagal skonį berti pipirų, sudėti tarkuotą sūrį. Jei trūksta - įdėti druskos.
Į bulvių mase supilti plaktus kiaušinius ir viską gerai išmaišyti. 
Nemažą kepimo formą iškloti kepimo popieriumi. Ant višaus iškloti tešlą (dugną ir kraštus). Supilti bulvinį įdarą ir ant viršaus išdėlioti smidrus (vieną šalia kito ar ratu, priklausomai nuo naudojamos formos). Tešlos kraštelius lengvai aptepti pienu, kad gražiau apskrustu arba plaktu kiaušiniu galima aptepti (tačiau nėra būtina) visą kišo viršu, taip pat - kad gražiau apskrustų.
Kepti orkaitėje apie 25 minutes. Iškepus paaušinti 10-15 minučių.
Labai skanu su lengvomis salotomis šalia ir valgyti galima tiek karštą, tiek šaltą. 



Komentarai