Marinuotas tofu su saldžiarūgščiu padažu



Ne tik marinuotas bet ir lipnus, nors lietuviškai lipnus tofu neskamba taip skaniai, gal todėl kad tofu apskritai nera labai populiarus Lietuvoje... Aš jį geriau vadinčiau sticky tofu, tuomet iškart susikuri mintyse tokio apskrudusio blizgančio tofu gabalėlio vaizdą. Beje tofu Lietuvoje nėra labai populiarus (o gal jau išpopuliarėjo? Negyvenant atmintyje sustoja tas šalies vaizdas, kurį palikai išvažiuodamas...) manau todėl, kad tai nėra tas dalykas, kurį labai lengva skaniai paruošti, kadangi pats tofu yra gan prėskas ir beskonis. Būtent todėl jį visad marinuoju arba perku fried tofu iš azijiečių parduotuvių. Pastarojo tekstūra ir skonis dar kitokie, jis visas išsipūtes ir lengvas lyg debesėlis, labai skanu tiesiog įsimesti į sriubos lėkštę. O paprasto tofu marinavimui dažniausiai renkuosi tiprius skonius - česnaką, imbierą, čili, actą... ir stengiuosi palaikyti ji bent kelias valandas ar per naktį.



Prireks:
3 valgytojasms

Marinatui

  • 2 česnako skiltelių
  • nykščio dydžio imbiero gabalėlio
  • 1 šaukšto skrudintų sezamų aliejaus
  • 1 laimo sulčių
  • 2 šaukštų sojos padažo
  • čili pipiro (pagal skonį)
  • 2 šaukštų medaus
  • 10 ml vandens


  • 350 g. tofu (geriausia kietas, jei naudojamas minkštas, tuomet reikia jį suslėgti)
  • 2 šaukštų krakmolo
  • 200 g. šparaginių pupelių
  • 1 šaukšto sojos padažo
  • 150 g. ryžių makaronų/vermišelių (arba ryžių)
  • 2 šaukštų kokosų aliejaus (ar kito kepimui skirto aliejaus)




Pirmiausia suslėgti tofu (jei naudojamas minkštas), tam kad iš jo ištekėtų visas vanduo. Tiesiog patiesti lėkštėje virtuvinio vienkartinio rankšluoščio gabalėlį, ant jo dėti tofu, uždėti dar vieną rankšluostį ant viršaus ir ant visko uždėti kažką sunkaus (porą puodų ar pan...), taip tofu palikti bent porai valandų. 
Marinatui ištirpdyti medų kad šis pasidarytų skystas, pilti sezamų aliejų, soja, vandenį, laimo sultis. Visus likusius ingredientus susmulkinti nedidelėmis juostelėmis ir taip pat dėti į marinatą. Gerai išmaišyti. 

Kai iš tofu išbėga vanduo supjaustyti jį nedideliais kubeliais (apie 2cm dydžio) ir sudėjus į indą aplieti marinatų. Palikti kelioms valandoms kambario temperatūroj arba šaldytuve per naktį.

Prieš kepant tofu, nuo jo nuvalyti česnakų ir imbierų gabalėlius atgal į marinatą. 
Keptuvėje gerai įkaitinti šaukštą su puse aliejaus, sudėti tofu ir kepti iš visų pusiu kol apskrus. Kepti ant vidutiniškai didelės ugnies. 

Šparagines pupeles apvirti kelias minutes. Kitoje keptuvėje sudėti likusį pusę šaukšto aliejaus, sudėti pupeles ir apkepti ant vidutiniškai didelės ugnies kol truputi apskus, pries baigiant kepti užpilti šaukšta sojos ir pakepti dar minute.

Pagal instrukcijas ant pakelio išvirti ryžių makaronus, jei gaminami ryžiai tuomet juos pradėti virti prieš bekepant tofu, nes jie verda ilgiau nei ryžių makaronai.

Kai tofu apskrunda, išgriebti jį iš keptuvės ir į ta pačia keptuvę supilti marinatą, kuriame buvo tofu. Įpilti dar 150 ml vandens. Viską pavirti kelias minutes. Tuomet krakmolą ištirpdinti dar 50 ml vandens ir supilti į keptuvę. Pavirti kelias kol užverda ir paragauti ar užtenka surumo, rūgštumo ir saldumo. Jei atrodo jo dar kažko trūksta, įpilti šlakelio sojos ir laimo sulčių, dažniuausiai tai padeda. 

Į padažą sudėti apskrudusi tofu ir išjungti ugnį. Padalinti tofu ir padažą į lėkštes šalia ryžių makaronu ir pupelių bei laimo skiltelės.

Komentarai