Čili džemas


Šitas džemas buvo tiesiog puikus. Ilgai neužsistovėjo, nes iš tikrųjų man norėjosi jį dėti vos ne ant visko. Noodle'sai su daržovėmis ir šaukštelis jo buvo greičiausias ir skaniausias patiekalas. Taip pat plonai užsitepti ant duonos su trupučiu sūrio ant viršaus. Ant keptų kiaušinių. Truputis prie žuvies ar mėsos...
Atsimenu kažkada per tv rodydavo reklamą, apie tai jog jei kažkas pridegė - užsidėk kečupo, ir bus skanu (wow... :D), tai su šituo džemu ištikrųjų taip ir yra, tik nereikia nieko deginti aišku. Uždėk jį ant bet ko - ir patiekalas iškarto pagyvėja. Be abėjo, nereiktų juo piknaudžiauti, nes žemiau matosi kiek ten acto ir cukraus, bet tuo ir užsibaigia blogųjų produktų sąrašas. Džemas nėra per daug aštrus, kai jį valgai su kažkuo, bet be abėjo, turi truputėlį jėgos.



Prireiks:
(2 nedideliems stiklainėliams)

  • 5 scotch bonnet čiliai išimtomis sėklomis (tai yra neįtikėtinai aštrūs jamaikietiški pipirai, jei naudojate paprastus pailgus čilius, sėklas galite palikti)
  • 5 saldžiosios paprikos
  • 1 didelis pomidoras
  • Nykščio dydžio imbiero gabalėlis
  • 5 česnakų skiltelės
  • pusė raudonojo svogūno
  • 200 ml obuolių acto
  • 340 g. cukraus
  • žiupsnelis druskos

Pjaustant Scotch bonnet čilius būtina dėvėti gumines pirštines. Kažkada esu padarius klaidą ir pjausčius juos be pirštinių - pirštai degė dvi dienas... 

Taigi, receptas yra gan paprastas - visus ingredientus išskyrus acta, cukrų bei druską pasmulkinti į kelias dalis bei sudėti į maisto smulkintuvą. Pulsuojant viską gerai sumalti (ne iki vientisos košės, tik kad neliktų didesnių gabalėlių). Sudėti visa tai į puodą, kartu pilti actą, berti cukrų bei druską. Viską užkaisti ant vidutiniškai didelės ugies. Kai masė užvirs, ugnį sumažinti iki silpnos ir virti džemą apie 40 minučių, kol viskas sutirštės. Jei masė vis dar atrodo gana vandeninga, pavirti papildonmas 10-15 minučių, tačiau vis žiūrėti, kad džemas nepridegtų. Džemas visiškai sutirštės kai atšals.

Jei norite džemą laikyti ilgiau, jį, katik išvirusį, pilti į verdančiu vandeniu sterilizuotus stiklainėlius ir sandariai užsukti. Puikia išstovi 3 mėnesius vėsioje vietoje.




Komentarai