Mielinis pyragas su slyvomis




Prisipažinsiu, prieš tai nebuvau savarankiškai kepusi jokių mielinių bandelių, bulkelių ar kitų ant pilvo nugulančių mielinių saldėsių. Labai smagu buvo laukti kol "suveiks" mielės (ir ar "suveiks") ir tešla išsipūs. Tešlą pasirinkau gan paprastą ir kildinamą šaldytuve. Pakyla ji pakankamai greitai – per pusantros valandos, o ir antrą kartą, prieš šaunant kepinius į orkaitę, jos kildinti nereikia. 


Pyragas išėjo kaip tikra kaimiška "bulka" su daugybe slyvų. Kuo jų daugiau – tuo skaniau, prikamšiau jų tikrai nemažai.

Beje, mano formelė buvo kiek mažoka, tad galą tešlos nuplėšiau, padalinau į kelias dalis ir į jas, prieš tai iškočiojus į blynus, tiesiog įvyniojau kelias slyvų skilteles. Iškepė labai gražios mažos bandelytės su slyvų džemu viduje. 

Prireiks:

1 kiaušinio
100 g. rudojo cukraus
žiupsnelio druskos
200 ml. pieno
4 g. sausų mielių (iškart veikiančių)
30 ml. alyvuogių aliejaus (tinka ir kiti)
1 šaukštelio vanilės ekstrakto
250-300 g. miltų
1 šaukštelio kepimo miltelių
maždaug 6 didelių slyvų
kiaušinio aptepimui

Kiaušinį suplakti su cukrumi, druska, aliejumi ir vanilės ekstraktu. Pieną pašildyti. Supilti į kiaušinio plakinį ir ten pat suberti sausas mieles. Viską gerai išmaišyti. 
Kitame inde miltus sumaišyti su kepimo milteliais ir pusę jų berti į plakinį. Išmaišyti ir jei tešla pakankamai sutirštėjo, vėl berti dalį likusių miltų ir minkyti rankomis. Taip – kol tešla nebelips prie rankų, bet nebus labai kieta. Ją suvynioti į rutulį ir šį dėti į indą, pateptą aliejumi. Uždengti maistine plėvele ir dėti į šaldytuvą maždaug 1,5 valandos.
Orkaitę įkaitinti iki 170 laipsnių. pakilusią tešlą iškočioti į vieną ilgą "dešrelę". Kepimo formą patepti sviestu, pabastyti miltais ir, pradedant nuo vidurio, iškočiotąją tešlą lengvai sukti į spiralę. Slyvas supjautyti skiltelėmis ir stačiomis sukaišioti į gautos spiralės tarpus. 
Kiaušinį lengvai išplakti ir juo aptepti pyragą. Šauti į orkaitę 35-40 min, arba kol į pyrago vidurį įsmeigus dantų krapštuką, šis neaplips tešla.


Komentarai

  1. Labai viliojantis ir skanus atrodo pyragas! O nuotraukos... nerealios! Jei gali, atskleisk, kokiu fotoaparatu naudojiesi?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Koks gražutis! Ir šiaip esu gana didelė slyvų mylėtoja, būtinai bandysiu :)

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą